Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" преди Германия - Украйна

Изплащат еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември

21 август 2019 11:43

Изплащат еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември
© Pixabay
3162 3

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии.

За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път.

Допустими за подпомагане са собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип "лично стопанство", които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Те трябва да бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и заверен в срок до 26 август 2019 г.

Документът се представя в Областната епизоотична комисия, заверен от областния управител и от официалния ветеринарен лекар с подпис и печат.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта той трябва да е извършил почистване и дезинфекция.

Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

Кметовете на населените места ще изготвят Констативен протокол по образец за удостоверяване на доброволно усвояване на месото и почистване и дезинфекция на стопанството. Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ.

Радина Лазарова
3162 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2019.08.21 | 12:52

1

СДС-Чумата беше докарана под формата на Майдан от козяците /ФАЩ-Чумата/ и от тях произлязоха всички видове чуми в България.
Анатема на Сашо нереза и Гърбавия Ай дук!

няма досега

2019.08.21 | 14:42

3

Няма по-голям държавен позор от чумата по прасетата и морбилите по хората, породен от престъпното безгрижието или съзнателността на властта. Освен икономическите престъпления и престъпленията срещу правата на гражданите, извършвани от "демократичната"държава 30 години.
НЯМА!

Иван

2019.08.21 | 13:34

2

Убийци

Добави коментар

Водещи новини