България е поискала 11 млн. евро за натрупаните до момента разходи по овладяване на АЧС

  • 01 август 2019 19:56

  • 2573
  • 4
България е поискала 11 млн. евро за натрупаните до момента разходи по овладяване на АЧС
© gettyimages (архив)

В Пазарджишка област срокът за доброволно умъртвяване на прасета от лични стопанства ще се удължи до 11 август.

Това обяви пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри след среща с кметовете на населени места от общината. Заедно със заместник- министър Янко Иванов и областният управител на Пазарджик Стефан Мирев Танева изслуша аргументите им срещу наложените превантивни мерки срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Позицията им е напълно разбираема и исках да им обясня лично какво налага тези мерки, посочи министърът. Разбирам емоцията и на обикновения човек, и на кметовете, допълни тя. По думите й област Пазарджик е един от регионите в страната с голям брой на животни, отглеждани в лични стопанства без мерки за биосигурност, и реакцията на хората е напълно нормална. Ние оценяваме усилията и разбирането на хората, които се съгласиха доброволно да умъртвят домашните си прасета, за да не се налага властите да предприемат принудителни мерки, каза още Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

Министърът съобщи, че във вторник ще се срещне с Витeнис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните, за да коментират възможностите за финансово поощрение на стопаните за това, че доброволно са подкрепили усилията срещу разпространението на африканската чума. Става дума за нерегистрираните стопанства, за които няма регламент за финансова подкрепа. За всички останали има законово регулирани механизми, уточни Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри, цитирана от БТА. Тя допълни, че именно личните стопанства са един от най-рисковите фактори за разпространение на заразата. Танева отбеляза също, че България е поискала 11 милиона евро за натрупаните до момента разходи по овладяване на епидемията.

Удължаването на срока за доброволно умъртвяване на прасетата ще е валидно само за Пазарджишко, тъй като районът е далече от регистрирани огнища на заболяването, посочи още министърът. По думите й кметовете са декларирали готовност за съдействие, но са поискали още време, за може мерките да бъдат приложени. Нашето желание е хората да могат да усвоят месото, увери Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2573 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.08.01 | 23:46

4
6to iskate ot lo6ite evropeici deto vse giplyuete ? Iskaite ot dobriq vi ba6tica Putq , toi nemedlenno 6te se brakne da vi dade !

2019.08.01 | 23:41

3
bravo bre prestapnici mai svinete she vi donesat po goliama komisiona otkolkoto starite samoleti.
Hokov

2019.08.01 | 22:34

2
4lenstvo evro saiuz vnasqh 5 lev.izkah 1 milion dalsvera a.
Noev

2019.08.01 | 22:31

1
Tia zapadnqsi hto si davat parite glupasi. Ot BG hto ne izca nacoi pavi za nahestvieto na komari v izpsniq.

Добави коментар

Водещи новини