В Ямболска област не са регистрирани случаи на АЧС

  • 01 август 2019 18:23

  • 249
  • 0
В Ямболска област не са регистрирани случаи на АЧС
© gettyimages (архив)

В Ямболска област не са регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но това не отменя мерките, които се предприемат за предотвратяване на разпространението на болестта.

Това заяви пред журналисти Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите след заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол, предаде БТА. На заседанието са били обсъдени 20-километровите зони около трите големи свинекомплекса в областта, в които стопаните трябва да заколят домашните си прасета и да оползотворят добитото месо. Обсъдени са били местата за загробване на умрелите или евтаназирани животни при евентуална поява на болестта, както и земекопната и транспортната техника, с която ще бъдат превозвани, допълни Костов.

Според представители на горските стопанства и на ловните дружинки тази година популацията на дивите свине в региона е по-малка в сравнение с последните няколко години. Въпреки това двете институции са предприели действия за намаляване на дивите свине.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини