Жега на пазара на земеделски земи. Над 2 млн. дка търсят нови собственици

Навлизането в летния сезон форсира пазара на поземлени имоти. Все повече собственици на земя проучват пазара, за да продадат част от имотите си. Според брокери броят на сделките последните седмици е скочил главоломно. Сериозен ръст на покупко-продажбите отчитат и нотариуси.

Според национално представително проучване за нагласите на собствениците на земеделска земя земя в момента около 173 хил. собственици на земя търсят пазар за имотите си и планират да продадат част от тях си в близките месеци, Те притежават средно по 27 дка земя, като планират да продадат около 13 дка. Това означава, че съществуват пазарни предпоставки над 2 млн. дка да сменят собствеността си.

Проучването показва още, че „Агрион Инвест“ за поредна година е най-разпознаваемият земеделски бранд в България и се ползва с най-голямо доверие в агросектора. Компанията се утвърждава като безспорен лидер при покупко- продажба на поземлени имоти и далеч изпреварва основните си конкуренти. Всеки втори притежател на ниви разпознава името „Агрион“, а сред тези, които са решили да продават имотите си, разпознаваемостта на земеделското дружество достига до рекордните 78%. От проучването става ясно още, че за над 48 хил. души, които планират да продадат имотите си в близките месеци, „Агрион“ е първият избор за купувач и партньор и биха се възползвали от офертата на лидера в управлението на земеделски активи.

Според анализатори на пазара основната причина за силното доверие към „Агрион“ е професионалното отношение към земеделската земя и услугите с добавена стойност, които дружеството предлага на своите партньори и клиенти. „Агрион“ гарантира справедлива цена на всички притежатели на земеделска земя, които са решили да продадат част от собствеността си. Оценката на земята, която е безплатна за собствениците, се формира чрез специално създаден алгоритъм, които отчита всички показатели, участващи във формирането на цената. „За разлика от другите компании на пазара, ние не използваме метода на осреднената оценка за дадено землище, а прилагаме индивидуален подход, към всяко запитване“, казаха от компанията.

Според експертите на „Агрион“ безплатната оценка помага на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да ги продадат. Така всеки, който желае да разбере пазарната стойност на земята, която притежава, може да посети някой от офисите та дружеството в страната или да пусне онлайн заявка за оценка на адрес https://www.agrion.bg/bg/request/sell/.

Друго сериозно облекчение за притежателите на имоти е, че дружеството съдейства при събирането на необходимите документи за сделка. Това е от огромно значение за продавачите, които в повечето случаи не са наясно какви документи да подготвят и от къде да ги получат. Експертите на лидера в управлението на земеделски активи също така предлагат безплатна професионална юридическа помощ на всеки притежател на земя, който има казус със собствеността или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения. „Щастливи сме, че все повече хора посещават офисите ни и ни гласуват доверие. Основната ни цел е да съдействаме за развитието на модерно и ефективно българско земеделие, в което дори и собствениците на малки парцели имат възможност да осребрят активите си на добра цена“, казаха от „Агрион“.

Проучването показва още, че най-честата причина продажба на земеделски имоти е невъзможността на собствениците да обработват земята самостоятелно и заплахата нивите да запустеят. Покупката на нов имот и нуждата от средства за лечение допълват основните фактори, водещи до решение за продажба на земеделска земя. Част от анкетираните посочват необходимостта от свежи пари за посрещане на спешни или непредвидени плащания. Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, заради предстоящи празници- сватба или семейно тържество или издръжка на ученик, студент.

(в материала има продуктово позициониране)

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет