Министър Танева и БАБХ с последна информация за борбата с африканската чума

  • 08 юли 2019 13:20

  • 1071
  • 3
© Novini.bg

Всяка седмица Областните епизоотични комисии ще заседават относно африканската чума по свинете. До края на деня ще се актуализират информационните материали за населението и епидемична обстановка в страната. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след среща за африканската чума по свинете.

"Задните дворове са най-рискови за разпространението на африканската чума. Всеки минал през такъв двор е разпространител на чумата", разкри министърът, предаде репортер на Novini.bg.

"До сега имаме две нови огнища в Новачене и Жернов. В Жернов са евтаназирани всички прасета. От вчера се работи в Новачене. Основният начин за разпространяване на болестта е и от месото на прасетата. Не събирайте закланите прасета в хладилници. Продукти от прасетата от райони с вируса са много опасни", допълни по темата Дамян Илиев, директор на Българска агенция по безопасност на храните.

"Вирусът не е опасен за хората, но месото не е качествено, а болестта може да се разпространи из цялата страна", каза още той.

"Има 10 км зона около заразените райони. Ловците също помагат. Има силен надзор. Не трябва да се мисли, че компромисите са възможни", коментира Илиев.

"Не може да се наложи карантина при такава болест", завърши Дамян Илиев.

Радина Лазарова
1071 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Седесарската чума

2019.07.08 | 15:17

3

ни погуби нас, африканската нищо не е.

тия

2019.07.08 | 14:56

2

тия докато не изтребят всички животни в бг няма да мирясят. и ще ни внасят месо от канада по сета. ние нищо няма да произвеждаме, всичко ще внасяме и ще изнасяме младите си хора. да живее глобализма.

Мишо

2019.07.08 | 13:50

1

Поръчкови свещници.

Добави коментар

Водещи новини