Стопанин: Чумата по свинете бе пренесена от комари

  • 05 юли 2019 08:31

  • 814
  • 1
Стопанин: Чумата по свинете бе пренесена от комари
© Кадър: БТВ

Чумата по свинете, заради която избиват животните по дворовете в Северна България, може би е пренесена от комари. Това предположиха хората в с. Въбел, пред БТВ.

"Тази година има огромно нашествие от комари", споделят жителите.

По думите на ветеринарите чумата по свинете не подлежи на лечение. Не е опасна за човека, но е опасна за икономиката, ако влезе в големите свинеферми. И тъй като е много заразна и се разпространява изключително бързо, единственото решение е прасетата да бъдат убити. Много от животните обаче не са регистрирани, затова не всички хора подлежат на обезщетение.

Заразата тръгва от с. Жернов. Стопанинът сам сигнализира. Имал е 14 прасета, от които 2 умират. Когато властите отиват при него, се оказва, че още 2 са умрели, други две са болни. Заразата се разпространява изключително бързо.

Възмущението на хората от с. Въбел обаче е, че властите вземат проби и минути след това убиват животните. Какъв е смисълът да вземат проби и след време да ни кажат, че няма зараза, пита един от стопаните.

Много голямо е нашествието от комари и една от версиите е, че те са заразили прасетата. "Дойдоха с нови коли, джипове, все едно е военно положение, а на нас ни казват, че няма пари за борба с комарите", разказа един от потърпевшите селяни.

Дарин Кинов, кметът на с. Въбел, предупредил преди време хората да не парадират с това какви животни имат заради многото кражби. Сега обаче ги призовава да се обадят. Той е разговарял с юристи и е наясно, че властите имат право да влизат по домовете да търсят животни.

Акцията на ветеринарите продължава днес от с. Мусалиево.

 

Мая Йорданова
814 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оцеляващ от грабежа СДС-арски българин

2019.07.05 | 20:43

1

А чумата по хората беше пренесена от ФАЩ чрез Драгалевската Свиня .

Добави коментар

Водещи новини