Румен Порожанов: Едва ли в случая с Александър Манолев има конфликт на интереси

  • 22 април 2019 08:57

  • 721
  • 1
Румен Порожанов: Едва ли в случая с Александър Манолев има конфликт на интереси
© Кадър: Нова телевизия

Когато говорим за къщи за гости, много е важно дали бенефициентът я използва по предназначение и на второ място дали има конфликт на интереси. В случая с Александър Манолев едва ли има конфликт на интереси, тъй като формално г-н Манолев не е бенефициент. И дали след като е бил назначен за зам.-министър на туризма, месец преди плащането, е имал конфликт на интереси. Това заяви земеделският министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в в сутрешня блок на Нова телевизия относно подалия оставка заместник-министър на икономиката Александър Манолев, срещу когото КПКОНПИ започна проверка за злоупотреба със средства по европейска програма.

Земеделският министър посочи, че през 2016 г. е обявен списък с къщите за гости по програмата за развитие на селските райони, но призна, че не знае защо тогава са били скрити имената на бенефициентите. Той допълни още, че досега са направени над 120 проверки на такива къщи.

,,Всеки бенефициент, който кандидатства по тази програма, трябва да представи своя бизнес план и да го изпълнява. При неизпълнение се налагат финансови корекции, които се заплащат от бенефициентите. От 122 проверки на 63 са направени финансови корекции, като 32 са за възстановяване. Общо финансовите корекции са за над 10 милиона'', обясни земеделският министър. И допълни, че максималната отпускана сума по програмата е до 200 000 евро.

,,Единният европейски пазар е изключително конкурентен. Това, което правят правителството и министерството на земеделието, е да подпомагат биопроизводителите, както и производителите на плодове и зеленчуци'', коментира министър Порожанов недоволството на биопроизводителите, които искат неговата оставка.

,,Производителите на плодов и зеленчуци получават между 5 и 8  вида различни субсидии, като само за плодовете взимат между 250 и 400 лева на декар. За сравнение зърнопроизводителите получават средства единствено от директните плащания, което е под 40 лева на декар. Така че това, което се прави, е позволеното. Парите от държавния бюджет се изразходват приоритетно, най-вече по отношение на плодовете и зеленчуците'', обясни той.

Владимир Василев
721 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
боян

2019.04.22 | 10:31

1

БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини