Според министър Порожанов няма основания за оставка, която биопроизводителите му поискаха

  • 09 април 2019 13:57

  • 416
  • 0
Според министър Порожанов няма основания за оставка, която биопроизводителите му поискаха
© Булфото (архив)

Диалог с биопроизводителите винаги е имало, а основания за оставки няма. Това каза на извънредна пресконференция днес заради протеста на биопроизводителите министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в

Протестиращите пред сградата на МЗХГ са недоволни от нова наредба за биологичното производство, с която според тях се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират. Те искат и оставката на земеделския министър.

Представители на Асоциацията на биопроизводителите посочиха, че според промените в наредбата им се налага да правят допълнителни анализи в лабораторията, които оскъпяват производството. Част от тях не са необходими и не се правят от европейските им колеги, казаха те. 

От 2017 г., откакто съм тук, на първо място стабилизирахме звеното, което се занимава с контролиращите лица и променихме Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на ЕС, както и наредбата, свързана с контрола на производителите на биологични продукти, посочи министър Порожанов. През тази година одобрените контролиращи органи са 17, като на петима от тях изтичат годишните разрешителни и в момента те се преразглеждат. Само на двама разрешителните не са подновени със сериозна аргументация, но отнети такива няма, каза Порожанов. Фирмата "Кю сертификейшън", която е в основата на протеста, ще има право след шест месеца отново да си подаде документите, за да получи разрешение, и подходът е еднакъв за всички, подчерта министърът. Той информира още, че по системата "Офис", в която се качват всички нарушения, установени в ЕС за биохрани, България е санкционирана с 30 производители.

Порожанов подчерта, че в момента страната ни е под много сериозен мониторинг от ЕК именно по усвояването на парите за биологично производство. Към момента нямаме спрени средства само заради добрия контрол, каза той. 

Земеделският министър отбеляза, че страната ни е прохождаща в биологичното производство и пикът му се е породил най-вече от субсидиите, които го насърчават. Около 4000 са в момента биопроизводителите с ангажименти, уточни той.

Допълнителен бюджет за биопроизводство не може да има, защото сме в преразход от 20 млн. лева, и допълнителен прием по мерките също не може да има, добави Порожанов.

На въпрос дали Наредба номер 5, която регламентира биопроизводството, е по-рестриктивна от правилата в останалите страни, министър Порожанов каза, че наредбата вече е коригирана. Няма да се взимат проби от всички парцели и замърсяванията от външни източници няма да са повод за отнемане на сертификати, обясни Михаил Карабельов, експерт по биопроизводство в МЗХГ, цитиран от БТА. 

Заради субсидиите биопроизводителите рязко нараснаха, каза още Порожанов. На общо 29 от тях са отнети сертификатите. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини