Откриха Празника на черешата в Кюстендил

  • 23 юни 2018 14:24

  • 3321
  • 2
Откриха Празника на черешата в Кюстендил
© Булфото

В Кюстендил днес беше открито 11-то издание на традиционния "Празник на черешата". Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в произведения от череши, казаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България.

Организатори на празника, който ще продължи и утре, са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие.

След гостите днес бяха митрополит Серафим - на Неврокопската митрополия, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийска митрополия, Адрианополският епископ Евлогий - игумен на Рилската Света обител. Сред гостите беше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на македонската община Куманово Максим Димитриевски.

Кюстендилци и гостите на града поздрави Белоградчишкият епископ Поликарп и предаде благословението на Негово светейшество за здраве, благословени години в мир, любов, единство и преуспяване.

Директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов представи перспективни сортове череши за страната и района. Той посочи, че 68 страни в света отглеждат череши. Първенци в производството в световен мащаб са Турция, Ирак и САЩ. По площи и продукция България е на 14 място в света, посочи Домозетов. В Кюстендилско череши се отглеждат на около 19 хиляди декара, като увеличението в сравнение с миналата година е около 1000 дка, обясниха специалисти от Института по земеделие.

Днес ще се състои конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. Наградният фонд е в размер на шест хиляди лева.

Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи, Община Кюстендил е подготвила информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3321 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Стойчо

2018.06.25 | 19:16

2
Къде ви е завода за преработка на плодове и зеленчуци?
ха ха

2018.06.23 | 20:34

1
празник на черешата ? единствените празнуващи са мутрите , организирали изкупните цени на 60 стотинки , на всички производители им е до рев , масово се унищожава и реколта и насаждения

Добави коментар

Водещи новини