Над 2,3 млн. лева са изплатени за борба с вредителите по трайните насаждения през зимния период

  • 28 май 2018 15:57

  • 1432
  • 0
Над 2,3 млн. лева са изплатени за борба с вредителите по трайните насаждения през зимния период
© pixabay

Държавен фонд "Земеделие" преведе 2 371 474 лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период на 2018 година, съобщават от фонда.

Субсидии са получили 2 484 производители, които отглеждат трайни насаждения, ягоди и малини. Финансовата помощ е до 270 лева на хектар с ДДС. Помощта покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма.

Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита. Ресурсът по схемата е увеличен с решение на УС на ДФЗ и за тази година са одобрени общо 4 700 000 лева. Неусвоеният през пролетта ресурс ще бъде разпределен за есенния етап от прилагане на помощта. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по овощните насаждения, по ягодите и малините.

Мая Йорданова
1432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини