-
13 юли 2017 11:19
- 2494
- 1
Понякога плачем докато го режем, друг път се мръщим на силния му аромат, но без него не можем - негово величество лукът е неизменна част от българската кухня.
"Той е съставката, без която нито една лятна салта не е достатъчно вкусна", категоричен е и Расим Акиф, който има голяма зеленчукова градина край село Милево, в която отглежда от най-вкусния български лук, който можете да намерите на пазара. Затова и продукцията му е част от проекта Градините на BILLA.
Расим е израстнал буквално на полето и от много млад се занимава със земеделие. Колегите му казват, че спокойно може да напише докторска дисертация по агрономство - толкова много опит и знания има.
Когато го разпитваме защо неговият лук е толкова вкусен, Расим се усмихва и признава - "Защото го гледам бавно и с любов". Много от вносните сортове били т.н. "Бързи" - засаждат се, а след месец, два се вадят. Лукът, който Расим отглежда в равнината край село Милево се сади в края на есента - октомври, ноември - когато почвата още не е замръзнала. Той стои в земята цяла зима и напролет започва да налива глави. Така зеленчукът събира най-ценните витамини и минерали от българската земя, за да стигне до щандовете на BILLA - полезен и вкусен.
Сладък и вкусен
"Българският лук, който аз отглеждам не е толкова лют, колкото някои вносни сортове, защото престоява по-дълго в земята. Той има сладникав вкус и добрите готвачи познават отлично качествата му. Затова и го предпочитат, когато приготвят летните ястия.", казва Расим.
Той е на полето от ранна пролет до късна есен, за да наглежда своите градини и се гордее с добрата си продукция. Ако го питате как да познаем качественият лук, той разказва с щипка романтика за ароматния миризливец - трябва да е с добра консистенция, да не е много лют и да е приятен, леко хрупкав, когато го хапвате.
Миризливецът, пълен с витамини
Понякога сме склонни да го подценяваме, но лукът крие под люспите си цяла витаминна аптека. Познат още от древността, този зеленчук действа като природен антибиотик и помага на организма да се справи с рака.
Още Плиний пише, че лукът лекува 28 болести. Най-новите изследвания показват, че той е бил напълно прав. Оказва се, че лукът отделя специални биоактивни вещества като алинин, флавоноиди, тиосулфинати, аденозин и др. Освен с бактерицидни свойства, лукът се характеризира и с изключително добрия баланс на различните видове витамини А, В1, В2, Е, К, РР, както и витамин С.
Една глава лук дневно ще ви зареди с куп полезни вещества, ще помогне на организма ви в битката със сърдечно съдовите заболявания и ще подобри имунитета ви.
Затова не пропускайте да сложите няколко глави вкусен български лук в пазарската си кошница следващия път, когато минавате през щанда.
Последвайте канала на
Свързани новини
Фантастично! Алберт Попов триумфира в слалома в Мадона ди Кампильо
Григор Димитров научи жребия си за Australian Open
Коялипу мина медицинските прегледи, трансферът е готов всеки момент
Новият треньор на Левски решава важен казус до дни
Зимна подготовка на отборите от efbet Лига
Тотнъм нанесе едва втората загуба на Ливърпул от началото на сезона
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
НА ЖИВО: Главчев пред депутатите: Българската православна църква е една и неделима
09 януари 202510:26
Петър Ганев: Реалистичен сценарий е от 1 януари догодина да плащаме в евро
09 януари 202508:33
Доц. Петър Чолаков: Ако вместо ДБ в преговорите участва АПС - каква легитимност ще има този кабинет?
09 януари 202508:35
Министър Тодоров: Премиерът Главчев назначи и двамата ми зам.-министри
09 януари 202508:26
Кога ще отпаднат американските визи за българите?
09 януари 202510:17
Костадинов подкрепя Тръмп за Канада и Панамския канал, иска Македония и Южна Бесарабия към България
09 януари 202510:06
Маскиран и въоръжен ограби денонощен магазин в столичния квартал "Красно село"
09 януари 202509:34
Българин, попаднал в капана на пожарите в Лос Анджелис: Стана много трудно за дишане!
09 януари 202509:55
Президентката на Мексико: Как ви звучи Мексиканска Америка вместо Северна Америка?
09 януари 202510:58
2017.08.17 | 15:00