Площите с малини в страната са се увеличили с над 5000 декара за година

  • 09 септември 2016 16:23

  • 2458
  • 1
Площите с малини в страната са се увеличили с над 5000 декара за година
©

Според данни на Министерството на земеделието и храните площите с малини в страната са се увеличили с над 5 хил. дка или с над 25 процента за година. Това каза днес в Лозница председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков.

Той посочи, че това е доста добър признак за развитието на малинопроизводството, но и проблем в сектора. След кръстосана проверка от страна на Българската асоциация на малинопроизводителите и Инспекцията за посадъчен материал е установено, че в България за година са внесени и сертифицирани 80 хил. коренчета, а за 5 хил. дка са необходими 5 млн. корена, обясни Петков. Това по думите му означава, че голяма част от насажденията са от некачествен и нелицензиран посадъчен материал, което води до голям риск и ще се отрази на продукцията след две-три години.

Божидар Петков коментира, че интересът към малинопроизводството през последните години е продиктуван от високата цена и доброто ниво на субсидиите. Той отбеляза, че тазгодишната реколта е сравнително добра и резултатите са сходни по показатели с миналогодишните. Средните добиви са в рамките на 530-560 кг/дка, като в Лозница има производители, които са постигнали добиви от 1500-1600 кг/дка. Заради падналите градушки в някои региони в страната са отчетени добиви и от 300 - 350 кг/ дка.

Божидар Петков каза още, че България вече трайно си е запазила третото място по индустриално производство на малини в Европа, като първенци са Сърбия и Полша.

Председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите присъства днес на откриването на третото Национално изложение на малинопроизводителите и Фестивала на малината в Лозница. Изложението тази година е придобило международен формат, като сред участниците има представители от Италия, Швейцария, Холандия, Русия и Германия. Специално за фестивала е пристигнала и седемчленна китайска делегация. В рамките на събитието предстоят официални разговори относно намерението на китайците за бъдещо сътрудничество с Българската асоциация на малинопроизводителите.

Празникът на малината в Лозница ще продължи до неделя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2458 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.09 | 17:24

1
Каква е идеята с тея малини, не схващам. Цената ли ще скача? Черешите по 15лв/кг ги видяхме. Бензина по 2.20лв/л защото имало търсене го видяхме. Идеята на една приятелка, Марешки да отвори и детски магазин, е добра идея.

Добави коментар

Водещи новини