Държавните горски предприятия обявяват процедура за изкупуване на гори

  • 14 юли 2016 15:58

  • 3128
  • 1
Държавните горски предприятия обявяват процедура за изкупуване на гори
© Getty Images/Guliver

От понеделник всички Държавни горски предприятия в страната ще обявят процедура за изкупуване на дребни горски територии, съобщи пред журналисти в Смолян министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

По думите й подобна процедура се прави за първи път, а целта е комасиране на горските територии и тяхното охраняване. Министър Танева и нейният заместник доц. Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в присъстваха в Смолян на церемонията за откриване на новата сграда на Южноцентралното държавно предприятие.

Процедурата за изкупуване ще се отнася за горски територии до 5 хектара, които не са били предмет на замяна и са собственост на физически лица. Именно този тип дебни горски имоти според земеделския министър са горските територии, върху които най-често се провеждат незаконни голи сечи и се нарушават правилата за управление на горите. Тези собственици нямат възможността нито да охраняват териториите, нито да ги експлоатират съгласно лесовъдската наука, допълни Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри. Според нея с процедурата по изкупуване се цели да се комасират териториите и да се охраняват и стопанисват така, както трябва. За изкупуването е заделен бюжет от близо 700 000 лв.

Изготвените правила за изкупуване вече са публикувани на интернет сайта на МЗХ. Всеки собственик ще може да предложи цена, след което ще има предварително класиране. С предимство при класирането ще се ползват по-малките имоти, които са до 2 хектара и тези, които са в съседство с държана гора. След отчитане на тези условия, ще има значение и цената.

Резултатите на всички горски предприятия към края на полугодието показват според оперативни данни 10 процента увеличение на приходите, 30 на сто ръст на финансовия резултат и над 10 процента увеличение при залесяването в сравнение с данните за същия период на 2015 г., отчете земеделският министър.

Оперативния финансов резултат на горските предприятия към полугодието е 6.3 млн. лв., посочи Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3128 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.14 | 16:50

1
dobre 4e nqmam gora da vi pravq podaryk...

Добави коментар

Водещи новини