1,4 млрд. директни плащания за земеделците през 2015 г.

  • 20 януари 2015 11:59

  • 1717
  • 0
1,4 млрд. директни плащания за земеделците през 2015 г.
© Булфото

Общият бюджет за директните плащания за кампания 2015 г. е 1,4 млрд. лева, като за първи път ще бъдат приложени обвързани  плащания. Това обяви на пресконференция днес министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри. Тя заедно със зам.-министър Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град представиха общо 7-те схеми за директните плащания, по които земеделците ще бъдат подпомагани в новия програмен период 2015-2020.

Първата схема, по която ще се формират директните плащания, е Схемата за единно плащане на площ /СЕПП/. Това е основната и  възможно най-опростена схема за директните плащания в България до 2020 година, при която бюджетът се очаква да достигне над 597 млн. лв за настоящата година, подчерта министър Танева.

Бюджетът за зелените директни плащания е 464 млн. лв., като те са обвързани с три изисквания - разнообразяване на културите, запазване на постоянно затревени площи и екологично насочени такива, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Васил  Грудев.

По схемата за преразпределително плащане се предвижда всички стопани да могат да получават по-висока субсидия за първите 300 дка. За предлагането й е определен бюджет от 109 млн. лева. Схемата за млади земеделски стопани отделя 7 млн. лв.,  което ще позволи на младите фермери да получат добавка от 25 на сто към плащането по СЕПП за своите първи 300 дка, посочи  министър Танева. Те обаче трябва да са на възраст до 40 години и да са новорегистрирани.

Субсидиите по Схемата за дребни земеделски стопани могат да бъдат в размер от 500 до 1250 евро, като само през 2015 г. ще  има възможност за доброволно влизане в схемата, обясни Грудев.

Със Схемата за обвързана директна подкрепа ще се подпомагат допълнително приоритетни за страната сектори като  животновъдство, плодове и зеленчуци и ще се насърчи генерирането на по-голяма добавена стойност в земеделието. За тези схеми ще  насочат около 232 млн. лв., от които 31 млн. лв. за протеинови култури /фасул, леща, грах, нахут, соя и др./

За сектор "Плодове и зеленчуци" се предвижда прилагането на 3 отделни схеми за обвързано подпомагане, като бюджетът е 79 млн. лева годишно, което в сравнение с 2012 г. е петкратно увеличение. Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да  кандидатстват и получат подпомагане по СЕПП, Зелени директни плащания и Схемите за обвързано подпомагане в сектора. По този  начин значително ще се разшири обхватът на културите, които могат да бъдат подпомагани с картофи, дини, пъпеши, моркови,  сливи, вишни, десертно грозде и други, които до момента не са били подпомагани.

Преходна национална помощ ще замества схемите за националните доплащания и ще се прилага до 2020 год. при  намаляващ бюджет. Тя ще се предоставя по схемите и условията за допустимост от 2013 год. Подпомагане ще може да се получи по схеми за говеда, овце - майки и тютюн, обясни министър Танева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини