Грудев: Може да загубим 1,850 млрд. лева в земеделието

  • 02 декември 2014 16:01

  • 1724
  • 0
Грудев: Може да загубим 1,850 млрд. лева в земеделието
©

Следващата седмица ще бъде избран сертифициращ орган на Разплащателна агенция. Това обяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град на пресконференция в рамките на Годишната конференция на Националното сдружение на общините в Република България. Форумът откри министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

Грудев припомни, че от 16 октомври миналата година ДФ "Земеделие" е без действащ сертифициращ орган, който е задължителен по изискванията на Европейската регламентация. През този период извършените разходи от ДФ "Земеделие" са повече от 1 млрд. и 850 млн. лв. "Това е сумата, която и към днешна дата стои несертифицирана от такъв сертифициращ орган".

Грудев обясни, че три поредни процедури за избор са били извършени, но и трите претърпели провал и завършили с невъзможност за избиране на такъв орган. "Това ни постави в хипотезата, в която можеше да поставим в риск тези над 1 млрд. и 850 млн. лв., което е недопустимо", подчерта зам.-министърът.

"След решение на правителството МЗХ пристъпи към процедура по избор на пряко договаряне на сертифициращ орган и, за да няма спекулации за участие бяха поканени 4 най-големи международни одиторски компании, които оперират на територията на страната", добави Грудев.

Той посочи, че въпреки стартирането на процедура по пряко договаряне през изминалите няколко седмици имаше постъпили жалби от фирми, които не бяха поканени в процедурата. Тези жалби бяха разгледани от КЗК и ВАС, и двете институции са потвърдили законността на организираната процедура по пряко договаряне, каза още Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини