Зеленчукопроизводителите поискаха по-големи субсидии

  • 17 септември 2014 14:28

  • 1834
  • 0
Зеленчукопроизводителите поискаха по-големи субсидии
©

Представители на асоциации на производители на зеленчуци и плодове у нас се обединяват в искането си за ново, по-справедливо разпределение на евросредствата за обвързано с продукцията подпомагане, стана ясно на пресконференция.

Разпределението на средствата за следващия програмен период се прави от всяка страна-членка и се представя в ЕК, като срокът е до края на 2014 година.

Слави Трифонов - председател на Националния съюз на градинарите в България изтъкна, че споразумението за разпределение на средствата за животновъди и производители на плодове и зеленчуци е било поднесено набързо и неясно на бранша на 31 юли в парламента, а на 1 август е внесено в ЕК. В него се предвижда 25 на сто от общата сума за подпомагане - 116 млн. евро годишно, да е за производителите на плодове и зеленчуци, а 75 на сто - за животновъдите. Затова от бранша искат от правителството изработване на ново споразумение с по-справедливо разпределение на евросредствата, което да се внесе в ЕК до 10 ноември и да направи нищожно вече внесеното.

В искането ни няма политически нюанси, секторът е в критично състояние, посочи Трифонов. Според него по-справедливо би било разпределението между животновъди и производители на зеленчуци и плодове да е по 50 процента. От бранша предлагат и други варианти. Единият е да се отчете консумацията на животински и растителни продукти от населението и на тази база да се определи процентната подкрепа за двата бранша.

По данни на НСИ съотношението между консумацията на месни продукти и на зеленчуци и плодове у нас е 39 на сто към 61 на сто, каза Трифонов.

Мая Йорданова
1834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини