Фирма откри нова за България суровина

  • 11 февруари 2014 10:18

  • 5657
  • 1
Фирма откри нова за България суровина
©

От вносител на зелен пясък (глауконит) България скоро може да се превърне в износител. Причината е, че край Враца е открито голямо находище на този минерал, който се използва като естествен тор в биологичното земеделие. Съдържа калий, който стимулира плододаването на зеленчуците и овошките.

Находището е край врачанските села Мало Пещене и Голямо Пещене, съобщи за „Преса“ Никола Вардев от Българската минно-геоложка камара. По същността си това е кварц, който се добива лесно от повърхността на земята с багери. След това се мели и се получава брашно със зелен цвят, което директно може да се използва като тор. Той подхранва трайно почвата в продължение на 15-20 г., а растенията си вземат толкова, колкото им е нужно, обясни Вардев. Това е първото находище на глауконит у нас. Проучва се от компанията „БН-консулт инженеринг“. В момента се подготвя геоложки доклад, който ще бъде внесен в Министерството на икономиката и енергетиката. След това ще бъде регистрирано търговско откритие.

По предварителни изчисления запасите възлизат на 10-15 млн. куб. метра суровина със съдържание на глауконит около 60 процента и на калий от 3,7 до 4,4 процента. Съдържанието е аналогично на много от находищата, eксплоатирани в Канада, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Индия, Русия. Глауконитът е изключително перспективен минерал в световен мащаб. У нас в момента се внася от чужбина. Българският продукт ще бъде значително по-евтин, защото голяма част от себестойността му са транспортните разходи.

Започва изследване на възможностите за търсене и проучване за наличие на бор-литиева минерализация на територията на Западна България, съобщи още Никола Вардев. До една-две години се очаква да има реална представа дали на територията на страната ще бъде локализирано подобен тип находище, допълни той.

Вардев отбеляза, че през последните пет-шест години в световен мащаб търсеното и цената на лития бележат ръст поради въвеждането на нови двигатели на електромобилите. Литият е необходим за батериите за такива двигатели.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5657 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.28 | 16:31

1
Господ ни дал нещо, а ние ще го заменим за хартийки и електронни усмивки. Даеа и новината даеа!

Добави коментар

Водещи новини