Зеленчукопроизводители поискаха още 10 млн. лв. компенсации

  • 17 август 2011 20:21

  • 2097
  • 0
Зеленчукопроизводители поискаха още 10 млн. лв. компенсации
© Булфото

Българските производители на оранжерийни зеленчуци поискаха още 10 милиона лева компенсации, заради срива в цените около истерията с Ешерихия коли, съобщи бТВ.

През юли Брюксел одобри 5 милиона лева за българските фермери за унищожена и нереализирана продукция, без да калкулира загубите от разликата в цените. От бранша сега искат и пари от националния бюджет.

Само за периода от май до юни общите загуби са повече от 30 млн. лева, показват изчисленията на самите производители. В пика на истерията около Ешерихия коли цените на краставиците на едро паднаха драстично - от 1 лев до 20 стотинки за килограм. Предвидените компенсации от 5 милиона лева са в пъти по-малко и още не са изплатени. От друга страна голяма част - около 80 на сто от производителите, са в сивия сектор и затова не са подали заявление за компенсации.

Според експертите на земеделското ведомство отпускането на още пари ще бъде трудно. В същото време от бранша твърдят, че парите на потребителите не отиват при производителя. Те се изяждали от големите търговски надценки. През следващите месеци цените на зеленчуците ще тръгнат нагоре, прогнозираха още производителите.  

Стефка Димова, един от производителите на краставици в Първомай, заяви пред бТВ, че в момента има развитие на пазара. "Изнасяме за Чехия и цената е добра - 42 евроцента за килограм. За българския пазар цената е около 80 стотинки за килограм", заяви Димова.

По думите й проблемът е, че загубите на фермерите не са само от бракувана и нереализирана продукция, а че в периода на истерията около епидемията са били принудени да продават на много по-ниски цени от нормалните. "Изчисленията за нашата оранжерия са, че бракуваната продукция възлиза на 450 000 лева, а загубите от ниските цени - 1 100 000 лева", каза още Димова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини