Опашки в Москва за наши череши

  • 19 юни 2013 06:55

  • 2970
  • 0
Опашки в Москва за наши череши
©

Московчани са изкупили за два дни цялото количество български череши, които са доставени в руската столица през миналата седмица, пише в. "Монитор".

За първи път от 25 години успяваме да изнесем нашата стока без посредници, съобщи Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. За експорт се търсят големи количества плодове, за предпочитане е да бъдат от един и същи сорт, като стоката трябва да издържа до 14 дни при хладилни условия, за да се реализира в добър вид. С първите количества са заредени магазините на голяма търговска верига. Макар руските партньори да плащат разсрочено, те са коректни и производителите са доволни от цената, каза още Трифонов. След няколко дни е следващата доставка за най-големия град на Руската федерация.

По два лева за килограм се изкупуват плодовете за износ директно от градините. За сравнение стоката за нашия пазар върви по 1,40 лева, а за преработка по левче. По магазините в Москва черешите вървят около пет евро.

През това лято в Русия ще бъдат доставени български дини и капии. Водят се преговори и за износ на наши праскови, разкри Трифонов. В страната обикалят няколко молдовански и украински търговци на плодове, които изкупуват нашата продукция. Макар да плащат в брой, те работят без документи, а има опасност и от измами, предупреждават от бранша.

Над 200 лв. за ден изкарват берачите в Кюстендилско по време на черешовата кампания. При нормална работа в рамките на 8 часа един берач обира около 60 кг, а за кило череши се плаща по 35 ст. "Аз, заедно с внука ми, който е 6-и клас, набрахме за един ден 100 кг.  Иначе, ако работя сам, мога да набера между 50 - 70 кг", разказва 60-годишният Петър Георгиев от Кюстендил. По неговите думи в момента времето е изключително подходящо за плодовете. Заради високите температури през последните три дни черешите зреят с часове. Вече настъпват късните сортове, което е пикът в кампанията.

Цената на "червеното злато" на изкупвателните пунктове в региона в момента е 90 ст. Очакванията са тя да набъбне до 1,50 лв., но зависи и от самата реколта и метеорологичните условия. На кюстендилския пазар черешите се предлагат по 2 - 3 лв. за кг в зависимост от качеството, докато в столицата вървят по 4 лв. минимум.

От няколко дни пък в Кюстендил отвори и вторият контролно пропускателен пункт. На място се спират всички преминаващи автомобили. "Досега не е имало кражби. Не е откраднато и кило от някой масив. Всичко върви нормално", каза и шефът на полицията в Кюстендил Росен Райчев.

Последвайте канала на

2970 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини