Министър Милошев откри туристическия форум „България – Открий и сподели“ в Истанбул

  • 15 септември 2024 12:56

  • 280
  • 3
Министър Милошев откри туристическия форум „България – Открий и сподели“ в Истанбул
© МТ

Министър Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър откри туристическия форум „България – Открий и сподели“ в Истанбул, Турция. Форумът цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт.

„Вярвам че съществува сериозен потенциал да развием още повече туристообмена между двете страни“, заяви министър Милошев. Той допълни още, че дестинациите на българския зимен туризъм са добре известни в Турция и Банско е в техния обхват, като подчерта, че над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 – 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече.

 „Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България. Страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически маршрути, които да бъдат основани на база общата ни история, култура и кулинарни традиции“, заяви министърът на туризма Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър по време на срещата си с представители на Асоциацията на турските туристически агенции (ТЮРСАБ) в Истанбул.

В резултат от разговорите стана ясно, че ще бъде осъществен опознавателен тур за туристически оператори, туристически агенции и медии от турска страна, който да презентира възможностите на зимния и СПА туризъм в България, в това число посещение в Боровец, Банско и Пампорово преди настоящия зимен туристически сезон. По време на срещата, ТЮРСАБ споделиха данни, че страната ни в момента е номер едно в запитвания и търсене от страна на турски туристи за посещения в зимните и СПА курорти у нас.

Държавата ще направи всичко необходимо да запази „Старинен град Несебър“ в списъка на ЮНЕСКО

Акцентът на общата работа на Национално туристическо представителство на България в Турция и ТЮРСАБ е поставен върху популяризирането на дестинация България сред 25 милиона души, който живеят в районите на Истанбул, Бурса, Измир и Чорлу, заради отличната транспорта свързаност, която бе изградена през последните години и намалява съществено времето за придвижване с автомобил.

В рамките на посещението си в Турция, министър Милошев проведе и работна среща с Turkish Airlines. Фокусът на разговорите бе разширяване на възможностите за привличането на туристи към България от Турция, както и от дестинации Китай и Япония. От страна на Turkish Airlines бе изразена готовност да рекламират дестинация България като част от общ туристически продукт с Турция.

Бяха проведени и разговори с доставчика на визови услуги VFS Global и Gateway Management. Компанията има офиси в 7 града в Турция: Анкара, Истанбул, Анталия, Бурса, Диарбекир, Одрин, Газиантеп и Измир и предлага услуги свързани с издаването на визи за турски граждани. Министър Милошев обяви, че се работи в посока увеличаване на капацитета на дипломатическите представителства за обработката на документи за кандидатстване за визи.

Припомняме, че от месец юни 2023 г. Българската държава има аташе по туризъм в Истанбул – едно от трите ни представителства наред с Берлин и Варшава, подчертават от пресцентъра на туристическото ни министерство.

В рамките на посещението си в Истанбул министър Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър проведе и срещи с г-н Димитри Йотеф, председател на Фондацията на православните църкви на българската екзархия в Истанбул и с г-н Христо Копано, заместник-председател, като пое ангажимент за организиране на 4-дневен тур за посещение в България на български деца и младежи на възраст 15-25 години от българската екзархия. Голяма част от младежите никога не са посещавали България и целта е до им бъдат показани знакови места в родината като грижа към общността, която се пази и съхранява от 19-ти век.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
280 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.09.15 | 15:56

3
ТУРЦИТЕ СА ОТКРИЛИ БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ПРЕДИ 700 ГОДИНИ.
Анонимен

2024.09.15 | 14:47

1
Там ли му е работното място

2024.09.15 | 15:21

2
на ибрикчия е там

Добави коментар

Водещи новини