Златоград отчита близо 10 процента ръст на туристите

  • 05 септември 2024 13:36

  • 202
  • 0
Златоград отчита близо 10 процента ръст на туристите
© Novini.bg/ Canva

Летният сезон в Златоград е с близо 10 процента ръст на туристите в сравнение с лятото на 2023 г., заяви пред БТА инж. Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс и председател на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града. Пешеходни и офроуд маршрути, комбиниране на ваканция планина-море, СПА почивки, културно-исторически туризъм са основни акценти в лятната програма на хотелиерите в Златоград.

Предимно български летовници почиват в града на Делю Войвода, а в неделните дни пристигат гръцки групи. Хотелиерите залагат на външни и вътрешни басейни, СПА услуги с минерална вода от извора при с. Ерма река и екскурзии за туристите до плажовете в Северна Гърция. Летният туристически сезон в Златоград се планира да продължи до края на октомври, не само заради топлото време, но и поради интереса към поредица събития от културния календар в града.

Етнографският комплекс поддържа целогодишна заетост на хотелите и рязко сезонно разграничение на туристическия поток не се наблюдава, обяснява инж. Митушев. През септември са традиционните Делюви празници, привличащи гости и групи от цялата страна. Те се откриват на 14 септември с Международен баскетболен турнир за купа "Делю Войвода". На 16 септември е честването на 100 г. от рождението на Станислав Сивриев. На негово име ще бъде наречена улица в Златоград. Програмата на тържествата включва литературно четене и връчване на национална награда на името на Сивриев. Инициативите на 18 и 19 септември са посветени на 90 г. от рождението на Вели Чаушев.

Обновяват хижи в НП "Рила" по българо-швейцарска програма

Наградите от ученическия художествен конкурс "Делю Войвода - Стражът на Родопите" ще бъдат връчени на церемония на 20 септември. Традиционната възстановка "Един пазарен ден отпреди 100 г."  на 21 септември ще върне атмосферата в Етнографския комплекс век назад.

Групи за тиймбилдинг, обучения и корпоративни събития резервират местата в Етнографския комплекс през октомври.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
202 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини