Рекламации за туристически услуги се предявяват до 14 дни от установяване на несъответствието

  • 10 юли 2024 08:55

  • 198
  • 0
Рекламации за туристически услуги се предявяват до 14 дни от установяване на несъответствието
©

14 дни е срокът, в който клиентите могат да предявят рекламация пред мястото за настаняване или туристическата агенция, ако има разминаване между предварително договорените услуги на база отправената оферта и реално получените срещу заплатената сума. Това каза по БНТ основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова по повод вече постъпили сигнали от туристи през започващия нов сезон. Тя уточни, че този срок започва да тече от момента, в който потребителят установи разминаването.

Руменова разказа за случай, в който туристическа агенция е отказала да уважи претенцията на своя клиентка само защото не е сигнализирала веднага за откритите от нея нередности. Става дума заб настаняване в стая с по-малки размери и по-малко удобства от тази, която е била посочена в офертата за пакета. Търговците нямат право да ограничават данени със закон права на потребителя и дори с въвеждането на свои правила да им вменяват задължения, които нямат по закон или противоречат със закона, както е в случая, посочи още тя.

Когато търговецът предвижда непротиворечащи си със закона задължения за клиента му, трябва да постави аналогични и към себе си. Руменова даде пример със случай, в който хотел е записал, че при анулиране на резервацията 30 дни преди настаняването, гостите дължат 30% неустойка, но не е предвидил подобна от негова страна, ако той направи отказа.

Друг сигнал от това лято е заблуждаваща информация в друга оферта, където е пишело, че хотелът е на 300 метра от брега. Оказало се обаче, че е така, но само по въздух и на практика разсотянието е значително по-голямо. Туристите е трябвало да заобикалят хотели и да преминават през стълба, за да стигнат до пясъка, а когато има деца и хора с увреждания, това е още по-трудно.

В началото на сезона експертът припомни, че клиентите на заведения не дължат такса за ползването на санитерен възел, включително и в бензиностанциите. Тя акцентира и върху рисковете при покупка на храни от извършващите разносна търговия на плажа, както и от щандовете с различни гозби по крайбрежните алеи. Там има и друг проблем – цената се обявява за 100 грама, а по закон трябва да е посочена и за единица мярка – килограм, за да може клиентите да не бъдат заблуждавани.

Руменова предупреди и за нелоялни практики при отдаването на чадъри и шезлонги на плажа. Ако са включени в пакета за настаняването в хотела, е важно да проверяваме къде точно са разположени, за да не се окаже, че са на последна линия. А при свободно наемане да проверим условията, защото от това лято вече имаме една некоректна практика – на табела за обозначаване на платената зона цените за чадърите и шезлонгите са с големи и цифри в ярък цвят, а тези за шалтетата и масичките – с много по-малък и невзрачен, разказа още тя. И добави, че туристите не са длъжни да плащат цената, ако не е била обявена или ако е приложена нелоялна практика, но това трябва да се докаже от контролния орган.

Турагенции: Избягвайте Гърция това лято, става непоносимо горещо

Последвайте канала на

Десислава Станева
198 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини