Туристи от цял свят идват в Казанлък за Празник на Розата

  • 30 май 2024 09:53

  • 584
  • 0
Туристи от цял свят идват в Казанлък за Празник на Розата
© Pixabay

Огромен е интересът от страна на туристите към 121-ото издание на Празника на Розата в Казанлък.

Това каза заместник-кметът по хуманитарни политики Сребра Касева. Туристически агенции са заявили посещения на групи от цял свят, а за празничните дни легловата база в града е изцяло резервирана още през март.

"Според досегашните заявки, в Казанлък на 31 май, 1 и 2 юни ще има посетители от всички държави в света", каза Касева и уточни, че заявки за посещение на празника продължава да има и това ще е така до неделния ден. 

За Празника на розата ще гостуват и делегации от побратимени на Казанлък градове. „Ще имаме делегации от Южна Корея, Китай, Северна Македония и от Гърция. Чуждите посолства в България също имат огромен интерес, има потвърдени желания от множество посланици, които ще бъдат тук в празничните дни. Пъстротата в града ще е огромна“, коментира Сребра Касева.

На 1 юни предстои и побратимяване на Казанлък с виетнамския град Лай Чау, чиито представители също ще присъстват на празника. Празникът на розата тази година навършва 121 години, напомни тя.

Избраха новата Царица Роза на Казанлък

„След миналогодишното юбилейно издание, тази година празникът е не по-малко пищен, не по-малко интересен и атрактивен за всички гости на града“, коментира зам.-кметът. От години по идея на кмета Галина Стоянова празникът е прераснал в едномесечен фестивал, който започва с избора на Царица Роза и завършва с пищното дефиле, предвождано от нея.

Тази година то ще премине под мотото „Прелестите на Долината на розите“. В отделни тематични блокове по централния булевард на Казанлък на 2 юни ще дефилират повече от 5500 участници, посочи Сребра Касева, предава БТА.

Кулминацията на 121-вия Празник на розата започва на 31 май с тържествената церемония по коронясване на 56-ата Царица Роза Неделина Неделчева и ще продължи до 2 юни. 

До 2 юни се променя маршрутът на атракционното влакче в Казанлък във връзка с Празника на Розата. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. 

Началото на маршрута ще бъде до шадравана в парк „Розариум“. Влакчето ще стига до входа на парк „Тюлбе“, където ще спира за престой от пет минути и ще се връща обратно по същия маршрут до парк „Розариум“.

Във връзка с празниците на 2 юни ще бъде въведена временна организация на движението в централната част на града.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини