"Вървете си вкъщи": 10 000 души в Палма де Майорка излязоха на протест срещу туристите

  • 27 май 2024 10:43

  • 2749
  • 2
"Вървете си вкъщи": 10 000 души в Палма де Майорка излязоха на протест срещу туристите
© Getty Images

Над десет хиляди души излязоха на улиците на курортния град Палма де Майорка на най-големия от испанските Балеарски острови - Майорка, за да протестират срещу наплива от туристи под наслова "Туристи, вървете си вкъщи!", предаде ДПА.

Мнозина носеха плакати с надписи "Нека кажем "Стига!" и "Майорка не е за продан" по време на протестно шествие снощи, отбелязва агенцията.

Според организторите към протестите са се присъединили двадесет и пет хиляди души, които осъждат нарастването на броя на гостите на острова и на туристическите апарткомплекси на фона на жилищната криза.

В шествието можеха да бъдат видени много семейства с малки деца, ученици, студенти и възрастни хора, както и представители на синдикати, природозащитници и хора от други граждански организации, отбелязва ДПА.

Туризмът е жизненоважен за остров Майорка, но според преобладаващата част от населението от това перо се облагодетелстват малцина, докато мнозинството от местните, работещи в туристическия сектор, преживяват с ниски заплати при недостиг на жилищна площ, улични задръствания, шум и боклук по улиците, посочва ДПА, цитирани от БТА. 

"Двойникът на Санторини" все трудно достъпен за туристите

Постоянно живеещи на Балеарските острови са близо 1,2 милиона души. Миналата година броят на туристите е скочил до близо 18 милиона, като 14,4 милиона от тях са били чужденци.

Вчерашният протест беше организиран, след като в четвъртък четирима души загинаха след срутване на част от двуетажния ресторант "Медуза Бийч Клъб" на плаж в Палма де Майорка.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2749 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.27 | 11:45

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.27 | 11:12

1
Правилно, ама от хора без работа. В Рим са раздавали хляб на тълпите, Днес им раздават пари и ги разкарват като простинали коне из държавите. Икономика на паразитите.

Добави коментар

Водещи новини