Пътеките по плажовете да стигат до морската вода, предлагат хора с двигателни затруднения

  • 26 февруари 2024 11:01

  • 192
  • 0
Пътеките по плажовете да стигат до морската вода, предлагат хора с двигателни затруднения
© Novini.bg/ Canva

Дървените пътеки по плажовете да достигат до морето, а не само до средата на пясъчната ивица, около заведенията, до чадърите и шезлонгите. Това предлага Красимир Вълев, който има двигателни затруднения. 

Красимир Вълев е слушател на Радио Варна и ни потърси провокиран от предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, според които концесионерите на плажове трябва да осигурят съоръжения за влизане във водата на хора с увреждания на плажовете, които позволят да се монтират такива.

За Радио Варна той разказа, че е останал с един крак при инцидент на кораба, на който е работил когато е бил 35–годишен. Днес е на 66 години, но обича да ходи на плаж и да се къпе в морето. Придвижва се с патерици и успява сам да се движи по дървените пътеки по плажа. Но когато те свършат, продължава по пясъка, където с много усилия едва успява да се добере до водата. Ако пътеките стигат до морето, хората като мен, ще могат да стигат до водата сами, а сега това е почти невъзможно, казва Красимир Вълев и определя като истинско мъчение да се движиш с патерици по пясъка. 

Браншова организация настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България

За хората с двигателни затруднения е нужно и да има къде да поставят помощните си средства, а не да ги оставят паднали в пясъка, предлага още Красимир Вълев.

Той знае много добре, че не на всеки плаж е подходящо да се сложат пътеки до водата или да има съоръжения, с които хора с увреждания да могат влизат в морето. Но е напълно достатъчно такива да бъдат поставени на едно-две места в града и когато са направени както трябва, хората с двигателни затруднения ще ги ползват, убеден е Красимир Вълев. 

Като удобно място посочва част от плажа в кв. Аспарухово, където ивицата е много широка, но мястото е равно и подходящо. Красимир Вълев си спомни за първото съоръжение за влизане в морето на хора с двигателни затруднения монтирано на варненски плаж. По неговите думи мястото е било изключително неподходящо, в района на плаж Карантината, на камъни, било е много стръмно и опасно за ползване.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
192 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини