Динкова на COP28: Адаптацията спрямо климатичните промени е гаранция за повече конкурентоспособност в туризма

  • 09 декември 2023 15:39

  • 879
  • 1
Динкова на COP28: Адаптацията спрямо климатичните промени е гаранция за повече конкурентоспособност в туризма
© Министерство на туризма

Адаптацията спрямо климатичните промени е гаранция за повече конкурентоспособност в съвременния туризъм. Това заяви министър Зарица ДинковаЗарица ДинковаЗарица Динкова е заместник-министър на външните работи на Република България с ресор в панелната дискусия на COP28 в Дубай, ОАЕ.

“Ние всички трябва да насочим усилията си в тази посока, защото България има всички предпоставки да се превърне в привлекателна устойчива дестинация”, подчерта министър Динкова.

Страната ни вече отбеляза значителен напредък в тази посока, допълни министър Динкова. През 2023 г. 21 български плажа и 1 яхтено пристанище са удостоени със световния стандарт „Син флаг“, една от най-признатите доброволни награди в света за плажове, яхтени пристанища и лодки за устойчив туризъм. Освен това 11 български хотела са отличени със сертификат „Зелен ключ” – водещият стандарт за високи постижения в областта на екологичната отговорност и устойчивото функциониране в туристическата индустрия. Тя даде добър пример с един от водещите български курорти Албена, който е представен като най-добра практика за управление на отпадъците, местни храни и възобновяема енергия.

Юлиян Попов: Въглеродът се превръща в нова глобална валута

По думите на министър Динкова възможностите за интерактивно представяне на подводното културно наследство на Черно море за създаване на разнообразна туристическа оферта и устойчиво използване на културното наследство са огромни. 

„Бъдещето на туризма е по-зелено, по-иновативно, по-устойчиво и по-приобщаващо. Нашият основен приоритет е да развиваме и популяризираме България като предпочитана дестинация за устойчив целогодишен туризъм – това не може да стане без да опазваме нашето Черноморие. По-важното е, че това не може да стане без да се развиваме в синхрон и с уважение към природата около нас.“, каза още министър Динкова.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
879 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Много е тъпа тая

2023.12.09 | 19:30

1
Брюнетка, която се боядисва изцяло руса, както беше модерно 90-те, не може да има акъл.

Добави коментар

Водещи новини