21 български плажа с екоотличие "Син флаг"

  • 29 юни 2023 07:27

  • 1072
  • 0
21 български плажа с екоотличие "Син флаг"
©

21 от българските плажове са отличени през това лято с екоотличието "Син флаг". Това е рекорден брой за последните години и гаранция, че плажовете, на които се вее "Синият флаг" предлагат високо качество - чиста вода, отлични услуги, удобство за хора с увреждания, медицинско обслужване и водно спасяване на много високо ниво. 

Експертите в сектора признават, че това признание е престиж, защото екоетикетът се оценява високо от туристите и повишава категорията на дестинацията.

И през настоящата година плажовете със "Син флаг" не са достатъчно за туристическа дестинация като България, изказа мнението си в интервю за БНР Станимир Георгиев - председател на УС на Българско движение "Син Флаг".

Има целенасочена пропаганда срещу българския туризъм

"Много трудно можем да се сравняваме с Гърция и Турция, които са в челната тройка на класацията на плаживете със "Син флаг". Ако се измерваме с Черна гора или с Хърватска, сме доста назад. Черна гора има 40 отличени плажа, а Хърватска има 69. Дори с малки туристически държави трудно можем да се сравняваме". 

В предаването "Преди всички" Георгиев обясни какви са изискванията за получаване на отличието и какво трябва да направят концесионерите на плажовете.

По думите му тази година се очаква сериозна проверка от международен одитор на всички плажове. Той подчерта, че към момента няма случай, в който плаж да е загубил своя "Син флаг" поради неизпълнение на критерии.

Всички, които работят по програмата "Син флаг", са много отдадени на нея, но има и доста концесионери, които не проявяват интерес, отбеляза още Станимир Георгиев. И добави:

"Не разчитаме на никаква подкрепа, само на себе си и на собствените усилия. Никога не сме ползвали министерска подкрепа. Общините категорично не желаят да се ангажират с контрол или кандидатстване за тази награда. Много е трудно в последните години".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1072 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини