-
19 юни 2023 09:49
- 2110
- 0
Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават.
"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на "България сутрин".
Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.
До думите му пред Bulgaria ON AIR почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.
"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.
Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.
"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.
Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.
Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.
"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.
Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.
"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.
Последвайте канала на
Свързани новини
Три клуба дават по над 10 млн. лв. за заплати на година в efbet Лига, Левски не е сред тях
Каляри 0:0 Интер, изключителен пропуск на Лаутаро
Гуардиола: Няма да се откажа, рано или късно ще се завърнем
Руснаци се отказват от Мустафа Сангаре
ЦСКА - София отличи четирима играчи и написа: Бяхме в безпрецедентна дупка
Радостин Александров за успехите на Табор в Словения и как четирима млади българи са гръбнака на отбора
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Владимир Малинов: Към 8100 абонати в страната все още нямат ток
28 декември 202418:06
Отговорните за ЕРП-тата спят зимен сън, заявиха от АЗП. Искат оставки
28 декември 202418:49
Почти всички населени места в Троянско вече имат електрозахранване, в Ловешко все още има села без ток
28 декември 202417:56
Кристиян Коев за кризата с тока: Смятат ни за стадо овце за стригане! Събудете се!
28 декември 202417:46
Кирил Петков се спуска със сноуборд в Рила
28 декември 202416:01
Путин поднесе съболезнования и извинения на Алиев за катастрофата на азербайджански самолет край Актау
28 декември 202415:52
Зеленски е разговарял с Алиев, като е обвинил Москва, че разпространява дезинформация
28 декември 202419:00
„Газпром“ спира износа на газ за Молдова от 1 януари
28 декември 202417:36
Почина легенда на българския бокс
28 декември 202418:41