Министър Илин Димитров подписа меморандум за разбирателство в областта на туризма с Босна и Херцеговина

  • 01 юни 2023 13:33

  • 328
  • 0
Министър Илин Димитров подписа меморандум за разбирателство в областта на туризма с Босна и Херцеговина
© Министерство на туризма
Слушай новината Слушай новината

Служебният министър на туризма д-р Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на и министърът на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Сташа Кошарац подписаха меморандум за разбирателство в областта на туризма, съобщиха от българското министерство на интернет страницата си.

С документа двете страни се ангажират за насърчаване на обмена на експертен опит и знания, свързани с организацията, управлението и функционирането на специални форми на туризъм. "Меморандумът за разбирателство е много важен инструмент за подобряване на нашето сътрудничество. Той ни дава много кратка правна база за общи приоритети в туризма", подчерта министър Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на и изрази надежда, че двете страни могат да създадат съвместни програми, с които да популяризират алтернативните форми на туризъм, сред които еко туризъм, рафтинг, културен и винен, които да се превърнат в отличен пример за съвместен продукт за далечни пазари. 

Министър Илин Димитров: Летният сезон ще е рекорден

На срещата беше обсъдена и възможността за задълбочаване на успешните практики в балнео и СПА туризма, както и развитието в областта на здравния туризъм. Акцент беше поставен и на възможностите за по-добра транспортна свързаност, по-ефективна реклама и увеличаване на инвестициите в туризма.

"18 000 туристи са посетили България от Босна и Херцеговина, като се отчита ръст от 18 на сто", отбеляза министър Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на и отправи покана към своя колега за участие на най-голямото ни Международно туристическо изложение "Ваканция и СПА", което се организира традиционно всяка година през февруари.

Обсъдени бяха и възможностите за създаването на съвместно събитие, което да събере най-големите туристически субекти от двете страни – държавни институции и частни компании, а експертите от двете министерства да сформират обща работна група през втората половина на 2023 г.

Ще бъде обменена и информация за най-важните събития в туризма на двете страни, сред които най-популярните изложения и фестивали. 

Съвместна програма за общи действия в туризма се очаква да бъде подписана и между България и Гърция през втората половина на 2023 г. Това стана известно след работната среща на министър Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на с Олимпия Анастасопулу, главен секретар с ресор туристически политики и развитие в Министерството на туризма на южната ни съседка. "Сътрудничеството ни в областта на туризма е отлично. Гърция е нашият четвърти най-голям търговски партньор в ЕС след Германия, Румъния и Италия. За Гърция пък България е вторият по внос търговски партньор от ЕС, след Италия", подчерта на срещата министър Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на

806 000 гръцки туристи са посетили България през 2022 г., което превръща страната във втори по големина входящ пазар след Румъния, с ръст от 211 на сто. България и Гърция са и едни от най-успешните страни по отношение на възстановяването на сектора. Имахме ръст от 27 на сто през зимата, а очакваме ръст от 5-7 на сто за лятото на 2023 г. спрямо 2019 г.

Олимпия Анастасопулу и министър Сташа Кошарац са на официално посещение в България в рамките на 68-ата сесия на Регионална комисия "Европа" към СТО, на която страната ни е домакин. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини