Министър Илин Димитров обсъди на неформална среща с бизнеса възможностите за развитие на туризма в района на Търговище

  • 05 март 2023 15:57

  • 575
  • 2
Министър Илин Димитров обсъди на неформална среща с бизнеса възможностите за развитие на туризма в района на Търговище
© Булфото (архив)

Министърът на туризма д-р Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на проведе поредната от серията неформални срещи с бизнеса – този път с локация Търговище. Той се срещна и разговаря с представители на местната организация – членовете на УС на Местно туристическо сдружение – Търговище и с председателя му Тодор Янакиев, който е и член на УС на БХРА, съобщиха от министерството на туризма.

На срещата бяха обсъдени теми и въпроси, свързани с развитието на туризма в региона. Подобряване на дигиталното представяне на възможностите за туризъм в област Търговище, проблемът с кадрите и подобряване на туристическата услуга бяха сред важните теми. Фокусът беше поставен и на възможностите да се работи върху създаването на туристически пакети за кратки пътувания в региона с акцент върху местната кухня, винени турове и посещение на културно-исторически обекти. Домакините изтъкнаха уникалната географска позиция на Търговище – точно на 100 км от три от големите български градове – Варна, Русе и Шумен.

Министър Димитров запозна представителите на бизнеса с възможностите по ПВУ, от които те могат да се възползват. Той подчерта, че област Търговище разполага с много добър потенциал за развитие на туризъм през всички четири сезона на годината, но към момента този потенциал не е достатъчно развит и затова може сериозно да се работи в тази посока, като се включат всички елементи по веригата, в това число и работата на екскурзоводите. Специализираните форми на туризъм като еко, селски и ловен, подчертаване на предимствата на местната кухня и винения туризъм, с представяне на местни сортове лози, в съчетание с посещението на културно-исторически забележителности, може да се превърне в силната страна на региона.

„Културно-историческото наследство, включително древната крепост „Мисионис“, богатите винени традиции в област Търговище са предпоставка за постигане на устойчив ръст на туризма. По данни на НСИ около 19 хил. са отчетените регистрации на туристи в областта през 2022 г., което е ръст от 13% спрямо предходната година. Това означава, че имаме трайна тенденция за покачване броя на туристите спрямо предпандемичното ниво и се върви към възстановяване, макар още да не са достигнати нивата от 2019 г.“, изтъкна министър Димитров.

С водещо значение за Търговище и района е вътрешният пазар, съобщи министър Димитров. Българските туристи в област Търговище са около 16 хил. през 2022 г. по данни на НСИ, което е дял от 84%. Министърът подчерта, че чрез подобряването на туристическата услуга, развитието на устойчив туризъм и привличане на още гости ще бъдат подкрепени местните общности и ще се даде тласък на икономическото развитие на района.

Към разговорите се включи и археологът от Регионалния исторически музей Стефан Иванов, който заедно с проф. Николай Овчаров е свързан с разкриването и управлението на един от най-забележителните археологически обекти – крепостта „Мисионис“. Тя е и един от 100-те национални туристически обекта. След работната среща министър Димитров и участниците в нея посетиха крепостта, където Стефан Иванов представи на място културно-историческата забележителност и интересни факти около последните открития от археологическото лято.

Търговище е в близост до културно-историческа дестинация „Стари столици и градове на българските царе и патриарси“, заедно с градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Плиска, Велики Преслав и Габрово. На 23 километра от Търговище се намира Археологическият резерват музей Велики Преслав, който е в област Шумен.

Регионът разполага с уникални културни и природни забележителности, което дава възможността градът да предложи и разнообразни възможности за алтернативен туризъм. На територията на община Търговище са разположени 31 защитени природни обекти, 6 от които са природни забележителности. Тук се намират 2 от 100-те национални туристически обекти. Районът е един от първенците в производството на бели вина и ритуали по дегустация. Търговище е част от 12-те винено-кулинарни дестинации, които Министерството на туризма създаде заедно с Министерството на земеделието.

Туристите са привлечени както от природата, така и от Славейковото училище, възрожденския квартал „Варош“, експозициите на Регионалния исторически музей. Интерес за жителите и гостите на Търговище представляват и театралните, хорови,  фолклорни фестивали. Всичко това е предпоставката да се работи в посока развитие на туризма и подобряване на туристическите услуги в района.

Министър Димитров откри Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол

Последвайте канала на

Валери Зайцев
575 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Лола

2023.03.06 | 09:42

2
Туризмът на наши разноски, запрчна!
PaulaFox

2023.03.05 | 16:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини