България и Сърбия ще се промотират съвместно чрез общ балкански продукт

  • 23 февруари 2023 18:39

  • 714
  • 1
България и Сърбия ще се промотират съвместно чрез общ балкански продукт
© Министерство на туризма
Слушай новината Слушай новината

България и Сърбия да се промотират съвместно чрез общ балкански продукт на трети пазари. Това предложи служебният министър на туризма д-р Илин Димитров на сръбския си колега Хюсеин Мемич по време на срещата им в Сърбия, .

Министърът на туризма и младежта на сръбската държава Мемич изрази съгласие с предложението и изрази мнение, че рекламата на двете страни заедно ще привлече повече туристи. Разговорите на министър Димитров със сръбския министър в Белград са част от двудневната му визита в западната ни съседка.

Сред темите бяха възможностите туристическите бизнеси да бъдат подпомогнати от държавните институции на двете страни за засилване на партньорството им.

Една от целите пред туризма ни през 2023 г.: Връщане на немските туристи

Министър Димитров покани колегата си на посещение в България в края на май т.г., когато страната ни ще бъде домакин на 68-та сесия на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН. За тогава е планирано и гласуването на овакантените места в регион Европа от членове на Изпълнителния съвет на СОТ за периода 2023-2027 г.

Сръбският министър увери министър Димитров, че Сърбия ще подкрепи България за кандидатурата ѝ за член на Изпълнителния съвет на СОТ. От своя страна министър Димитров увери колегата си, че България има готовност да подкрепи кандидатурата на Сърбия и в частност на Белград за домакин на ЕКСПО 2027 г. Министър Мемич прие поканата за посещение и заяви, че с удоволствие ще направи визита в България.

Акцент на срещата беше поставен върху възможностите за по-активно сътрудничество по програмата INTERREG 2021-2027 г и ЕРАЗЪМ+. България и Сърбия се договориха да обменят списъци на инфлуенсъри за популяризиране и онлайн промотиране онлайн на двете страни.

Сърбия е традиционно четвъртата най-популярна дестинация за българите след Турция, Гърция и Румъния. Туристическите потоци са балансирани, показва статистиката, като всяка страна изпраща половин милион туристи в другата на годишна база в периодите преди пандемията. София, Банско, следвани от Несебър, Пловдив, Варна и Самоков са най-популярните дестинации за сръбските туристи в последно време.

Мая Йорданова
714 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.23 | 19:03

1
ПОРЕДНАТА ПЕДЕРУСКА ИНИЦИАТИВА

Добави коментар

Водещи новини