Министърът на туризма обсъди актуалните теми и проблеми с бизнеса в Пловдив

  • 21 февруари 2023 16:39

  • 462
  • 0
Министърът на туризма обсъди актуалните теми и проблеми с бизнеса в Пловдив
© Министерство на туризма
Слушай новината Слушай новината

Министърът на туризма д-р Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на проведе неформална среща с представители на бизнеса в Пловдив, за да обсъди с тях актуални теми и проблеми, свързани с развитие на града и района като туристическа дестинация.

„Пловдив се възстановява чудесно след COVID пандемията и заради културната програма на града числата вече са близки до тези от 2019 г.“, посочи министърът в началото на срещата, съобщават от пресцентъра на министерството.

Във фокуса на разговорите беше поставен проблемът с кадрите. Министерството на туризма и на образованието ще положат усилия съвместно да прецизират периодите за стажовете на учениците извън сезона.

„Връзката между бизнес и средното образование трябва да се засили, моделът на дуалното образование в туризма в момента не работи. Не трябва да се къса връзката със средното образование, необходимо е да се засили подкрепата от страна на бизнеса“, заяви министър Димитров по време на срещата. През април в града под тепетата ще се проведат Срещи на бизнеса с училищата, в които се изучава туризъм в региона.

Сред предстоящите планове е Министерството на туризма да подпомага провеждане на състезание за ученици в средното образование, обучаващи се в туризма. Другото направление, върху което министърът постави акцент, е работата с висшите училища.

С представителите на туристическия бизнес в Пловдив беше обсъдена също високата цена на енергията, която е в сериозна тежест на бранша. Министър Димитров представи новите възможности за финансиране на туристическия бизнес за изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление със съоръжения за съхранение на енергия.

Министър Илин Димитров разкри какви са предизвикателствата пред туризма

„Браншът е с приоритет при кандидатстване по новата програма, която Министерството на иновациите и растежа стартира на 14 февруари“, съобщи министърът. Основна цел на процедурата е предоставяне на безвъзмездни средства за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление, комбинирани с локални съоръжения за съхранение на енергия, с което да се насърчи преходът на частния сектор, в т.ч. от сектор „Туризъм“, към екосъобразна дейност. Туристическите фирми получават допълнителни точки при кандидатстване, посочи Димитров.

Домакин на срещата в Пловдив беше Съветът по туризъм - Пловдив и се проведе в един от най-новите хотели в града. Това е поредна от планираните общо 30 неформални срещи с бизнеса на министъра на туризма д-р Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на. До момента той се срещна с представители на туристическия сектор в Бургас, Варна, Банско, Велинград и Мелник, за да изслуша актуалните въпроси и проблеми, пред които са изправени. На разговорите са поканени и представители на всички гимназии и висши училища, в които се изучават специалности, свързани с туризма.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини