Алексиев разпореди проверка на завишените цени по линията Слънчев бряг – Бургас

  • 06 февруари 2023 14:54

  • 515
  • 0
Алексиев разпореди проверка на завишените цени по линията Слънчев бряг – Бургас
© Булфото (архив)

Вицепремиерът Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни разпореди проверка по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията. 

Припомняме, че с Постановление на Министерския съвет бяха отпуснати допълнителни средства за субсидии и компенсации на автобусните превози. Мярката влезе в сила от 1 февруари и е приложима до края на тази година. 

От днес! По-евтини карти за градски транспорт

„Допълнителните средства се отпускат за да достигнат до хората, а не за подпомагане на общините и превозвачите. Процесът по разпределянето на тази помощ ще бъде следен стриктно, така че да не се допускат злоупотреби. Очаквам общините да подходят отговорно и да осъществят необходимият контрол на договорите, които сключват с превозвачите“, заяви вицепремиерът Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни.

За да бъде въведена бързо и ефективно новата мярка бяха проведени срещи с представители на Националното сдружение на общините в Република България, на които им бяха предоставени разписани указания за прилагането ѝ. Отделен е и необходимият административен ресурс за оказване на професионална и правна помощ на общините по прилагане на разпределението на средствата.

С мярката се въвежда безплатно пътуване за децата до 10 навършени години, с обществения градски транспорт и междуселищния автобусен транспорт. До сега безплатно пътуваха децата до 7 годишна възраст.

Отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение е увеличена от 20% на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. За изпълнението на тази мярка са осигурени допълнителни 73 млн. лв., към вече предвидените в бюджета до момента 64 млн. лв. Общо сумата за 2023 г. е в размер на 137 млн.лв.

С допълнителни 27 млн. лв. за 2023 г. се увеличават и субсидиите за междуселищните автобусни превози, като през 2022 г. сумата бе 20 млн. лв.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини