До 2027г.: ЕС осигурява 85 млн. евро на България за морско дело, риболов и аквакултури

  • 24 ноември 2022 14:17

  • 417
  • 0
До 2027г.: ЕС осигурява 85 млн. евро на България за морско дело, риболов и аквакултури
© Булфото (архив)

Европейската комисия съобщи, че е приела програмите на Европейския фонд за морско дело, риболов и аквакултури за България. Предвижда се нашата страна да получи от ЕС 85 милиона евро до 2027 година. 

Всички подкрепени дейности ще допринесат за целите на ЕС в областта на опазването на околната среда, се посочва в съобщението.

Програмите ще подкрепят преминаването към горива с по-ниско въглеродно замърсяване и ще подкрепят цифровия преход с инвестиции във възобновяема енергия, нови ИТ технологии и способи за намаляване на отпадъците.

Програмата за нашата страна ще поддържа инвестиции в "озеленяване" на рибарските пристанища и подобряване на тяхната инфраструктура за улесняване на разтоварването на нежелан улов, както и временното и постоянното прекратяване на риболовните дейности, за да се помогне за постигане на равновесие между възможностите на риболовния флот и възможностите за улов на риба.

Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021 – 2027 г. беше официално изпратена на ЕК

Ще бъдат насърчени органичното производство и производство на водорасли, развитието на крайбрежните и вътрешните райони с подкрепа на рибарските общности, се допълва в съобщението.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини