Бум в търсенето на къщи за гости и екзотични почивки за Нова година

  • 27 септември 2022 09:43

  • 784
  • 0
Бум в търсенето на къщи за гости и екзотични почивки за Нова година
© Pixabay

Бум в търсенето на къщи за гости и екзотични почивки за новогодишните празници. Три месеца преди края на годината повечето вили и къщи са резервирани, а интересът към топли дестинации е в пъти по-голям, отчитат туроператорите. Офертите за посрещане на 2023-а година обаче са по-скъпи тази зима. Заради растящите разходи и засилващия се интерес към пътувания, пакетите ще са с 10-20% по-високи цени, показа проверка на Нова телевизия.

Места в повечето хижи и къщи за гости за края на декември вече няма. Хотелиерите в зимните курорти отчитат ръст при ранните резервации. Очакванията са в периода 24 декември-1 януари на път да тръгнат над 500 хил. българи. Сред най-търсените дестинации и тази зима ще бъдат ски курортите, СПА и балнео комплексите, както и обектите за културно-исторически туризъм. Ръст се отчита и при екзотичните дестинации - най-популярни са Занзибар, Доминикана, Бали, Малдивите, Мавриций, Тайланд и Сейшелите.

Бърза проверка в интернет платформите за резервации показва, че вариантите със свободни къщи за гости за Нова година са силно ограничени. Все още обаче места се намират в някои райони на страната. „Пикът ще бъде в края на октомври, но след 15 ноември вече ще бъде трудно да е намират такива места”, каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Разходите за посрещане на туристите тази зима ще са с пъти по-високи, пресмята Здравко Галчов, който е собственик на къща за гости в Добринище. Поглеждайки към последните сметки за ток, хранителни продукти и горива, той е и принуден да вдигне цените на нощувките.

Резервациите в хотелите също са повече от миналата зима. „От средата на август започнаха резервациите – и за Нова година, и за зимен сезон. Това е един от най-силните периоди през зимата, вече подготвяме новогодишната вечеря, партито и резервациите постепенно се засилват”, сподели Надежда Атанасова, която е управител на хотел.

Десислава Станева
784 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини