Туристическият сезон в Черна гора е много успешен

  • 20 септември 2022 13:49

  • 554
  • 1
Туристическият сезон в Черна гора е много успешен
©
Слушай новината Слушай новината

Туристическият сезон бе много успешен, отчете министърът на икономическото развитие и туризма Горан Джурович, като акцентира върху чувствителното увеличение на туристическия поток в северните общини на Черна гора, съобщават черногорските медии, цитирани от БТА.

Засилването на туризма в по-слабо развитите райони на страната е залегнало като цел във всички програмни документи за развитието на сектора. 

От януари до юли 2022 г. във всички видове места за настаняване са отседнали 1,14 млн. туристи, което е с 44,7 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Регистрирани са общо 6,13 милиона нощувки, което е 38 процента повече спрямо миналата година. Данните бяха изнесени пред парламентарната комисия по туризъм, земеделие, екология и пространствено планиране.

Черна гора отчита удвоен брой туристи през юни тази година спрямо миналата

Според министър Джурович достигнати са 86 процента от туристическия поток през силната 2019 г., когато става въпрос за брой туристи, и 87 процента, когато се отчитат нощувките. Той цитира и данни на Националния статистически институт, според които над 620 000 туристи са регистрирани в местата за колективно настаняване за седем месеца, а това е със 78 процента повече в сравнение със същия период на миналата година и 90 процента от потока през седемте месеца на 2019 г., уточни Джурович. Броят на нощувките за същия период представлява 92 процента от нощувките през предпандемичната 2019 година.

554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2022.09.20 | 17:40

1
Да, за разлика от нашия, но политиците мълчат като къртици по темата, за да мине време и отшуми, както всяко нещо, което не върви, а тези теми са много, за тях най важни са изборите, да лапнат кокала и схемите и да пълнят джобовете на мутрите

Добави коментар

Водещи новини