Премахват незаконно поставени чадъри и шезлонги на плажа в Несебър

  • 29 юли 2022 17:36

  • 1656
  • 0
Премахват незаконно поставени чадъри и шезлонги на плажа в Несебър
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Областният управител на Бургас Стойко Танков нареди да бъдат премахнати незаконно поставени чадъри и шезлонги на плажа в Несебър.

Вчера туристи разпространиха клип в социалните мрежи, от който се вижда как работници поставят на плажната ивица пред хотел “Марина сол” плажни принадлежности. По-късно стана ясно, че работниците са наети за извършването на услугата от собственика на хотелската база. 

“Собственикът на хотела да премахне чадърите и шезлонгите от пясъчната ивица. В противен случай ще издам заповед за изземване на заетата площ", каза областният управител на Бургас.

Хотелиер постави чадъри и шезлонги на безстопанствен плаж

Той съобщи още, че за неправомерно разположените чадъри и шезлонги е подаден сигнал и от Община Несебър. Върху тях е имало обозначения, че са на намиращия се в близост хотел. 

“Извършена е незабавна проверка. Според кадастралната карта и кадастралните регистри на община Несебър пясъчната ивица не е регистрирана като морски плаж и представлява част от морското дъно, което, съгласно закона, е публична държавна собственост. Пясъчната ивица се обособява като такава само през летния сезон и постоянно се променя. През останалото време от годината е морско дъно и това е причината тази част от крайбрежната ивица да не е обособена в поземлен имот и регистрирана като морски плаж”, посочи Стойко Танков, цитиран от БНТ. 

Експерти на Областна администрация - Бургас са направили замерване, според което формираната пясъчна ивица към днешна дата е с размери 662 кв.м.

„Разполагането на чадърите и шезлонгите върху пясъчната ивица е нерегламентирано и без правно основание“, категоричен е областният управител. Днес той е издал предписание за премахването им в тридневен срок. Ако това не бъде извършено, ще издам заповед за изземване на заетата площ по реда на чл. 80 от Закона за държавната собственост”, допълни Стойко Танков.

Изготвеният констативен протокол от Областна администрация-Бургас, както и материалите от сигнала на Община Несебър, ще бъдат изпратени до Министерството на туризма по компетентност за последващи действия.

Министърът на туризма е компетентният орган, който може да предприеме действия по регистрация на дадена пясъчна ивица като морски плаж чрез възлагане изработването на специализирана карта и регистър, които са основание за изменение на кадастралната карта.

Мая Йорданова
1656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини