Задават се нови регулации за изсветляване на приходите на имотите, отдавани за краткосрочен наем

  • 04 юли 2022 21:20

  • 3592
  • 1
Задават се нови регулации за изсветляване на приходите на имотите, отдавани за краткосрочен наем
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Нови регулации в туризма за изсветляване приходите на имотите, отдавани за краткосрочен наем, са на дневен ред. Очаква се нови правила да влязат в сила до края на годината.

Целта е равнопоставеност и деклариране на приходите. Към момента от над 2100 подобни имота в София, само 590 са законни отбелязват от Асоциацията за туристически имоти и иновации.

Идеята е контролът на обектите да се извършва от самите платформи, като в тях ще се допускат само регистрирани имоти. Те ще могат да присъстват в туристическите сайтове само със своя уникален идентификационен номер, даден им от съответните общини.

Ето какви решения взе МС днес

"Процедурата за регистрация е много лесна. После имаме задължения като плащане на патентен данък и регистрация на гостите в единната система за туристическа информация, плащане на ДДС. Нещо, което е много важно, а много малко хора знаят", заяви пред БНТ Борис Павлов - председател на Асоциацията за туристически имоти и иновации.

Според решение на Европейския съд сайтовете не са туристически агент и не предлагат туристическа услуга, а само информационна. Затова, за да стане факт по-стриктната регулация, държавата трябва да сключи меморандум с интернет платформите.

От над 2100 подобни имота в София, обаче, само 590 са законни. Процентът регистрирани или категоризирани по стария закон апартаменти за гости в страната варира между 25 и 40% в различните общини.

"Тези, които не плащат данъци, могат да си позволят да отдават жилищата си на по-ниска цена и по този начин това изкривява пазара. В интерес на всички е всички да играем по едни и същи правила. Напълно нормално, хотелиерите, които управляват по-големи обекти е да искат да има равнопоставеност на пазара", заяви Борис Павлов.

Собственикът на няколко имота в Гърция, отдавани под наем Сузана Караиску обяви, че глобите за недекларирана нощувка на туристи в южната ни съседка е 100 евро. Дори и закъснението за невписването им се наказва.

"В рамките на една седмица, след като напуснат апартаментите ни, ние сме длъжни да ги декларираме в специална интернет платформа за плащане на данъци. Върху декларираната сума накрая на годината заплащаме много голям данък - 15%. Това ни накара да повишим цените", обясни Сузана Караиску - собственик на апартаменти, отдавани за краткросрочен наем в Солун.

В световен мащаб тенденцията в търсенето на подобни апартаменти за туризъм се увеличава. Те са предпочитани за по-дългосрочни престои.

"Аз даже не мога да си спомня последния път, когато сме наемали хотели. Обикновено се пътува с наемането на апартаменти, защото се чувстваш някак си по домашно, по-уютно, по-свободен си. Не си вързан с часове за закуска, обяд и вечеря", коментира Виолета Коцева – турист в Солун.

У нас за 2022 година, бизнесът на имоти за краткоскочен наем преживява истински ренесанс. По данни на Асоциацията за туристически имоти и иновации за второто тримесечие на тази година, сравнен с миналата, е регистриран сериозен ръст от над 60% на туристите.

През месец март бумът е бил с 80 на сто, заради украинските бежанци, част от които са били настанени в частни имоти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3592 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
едно птиче

2022.07.04 | 22:21

1
задава се петкратно повишение на имотните данъци

Добави коментар

Водещи новини