Проданов: С 16 по-малко ще бъдат неохраняемите морски плажове тази година

  • 04 юни 2022 20:41

  • 912
  • 6
Проданов: С 16 по-малко ще бъдат неохраняемите морски плажове тази година
© Министерство на туризма
Слушай новината Слушай новината

С 16 по-малко ще бъдат неохраняемите морски плажове тази година спрямо миналата, за още четири плажа предстои да приключат съдебните процедури и след това също ще бъдат стопанисвани. Това обяви министър Христо ПродановХристо ПродановХристо Проданов е Магистър по Индустриален Мениджмън. Собственик и управител на заведения за на среща във Варна с областните управители, кметове на общини и населени места, на която бяха очертани мерки за безпроблемно протичане на летния сезон по Черноморието, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Областните управители на Бургас, Варна и Добрич към днешна дата са възложили обществени поръчки по одобрените схеми от министъра на туризма за 40 неохраняеми морски плажове.

Сред най-честите проблеми, които срещат областните управители и кметове на общини е нерегламентираното къмпингуване, което води до изхвърляне на отпадъци около територията на морските плажове. Към момента общините изразходват средства по почистване на плажната ивица и територията около нерегламентираните къмпинги.

През следващите месеци ще бъде проведена кръгла маса относно разработване на наредба за регламентирани места за свободно разполагане на палатки, каравани и кемпери, обяви министър Проданов. Чрез въвеждането на новата наредба ще се осигурят допълнителни средства в бюджета на общините за поддръжка на морските плажове.

Министър Проданов проведе работна среща и с концесионерите и наематели на плажове. „Една от целите ми е да установим конструктивен диалог и заедно да набележим мерки за повишаване качеството на туристическата услуга, за да запазим имиджа на България като морска дестинация“, каза министър Проданов.

Все още не е ясно колко ще плащаме за чадър и шезлонг по морето

Новото ръководство в Министерство на туризма въведе промени в управлението концесиите на морските плажове чрез новия устройствен правилник. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност", към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция. „До момента двете дейности бяха в една обща дирекция, която обединяваше провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем и същевременно ги контролираше, което за мен беше непонятно“, коментира реформата министър Проданов.

Сред предложенията, които отправиха концесионерите, са облекчаване на административните процедури за ежегодно изготвяните програми за водноспасителната дейност при липса на промени и обстоятелства, възможност на плажовете студенти да оказват медицинска помощ заради липсата на достатъчно лекари, както и относно начина на провеждане на контрола по плажовете.

 

Константин Тодоров
912 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БРАУН ГАЗ

2022.06.05 | 21:24

6
БРАУН ГАЗ
БРАУН ГАЗ

2022.06.05 | 21:24

5
БРАУН ГАЗ
БРАУН ГАЗ

2022.06.05 | 21:24

4
БРАУН ГАЗ

2022.06.05 | 06:12

3
Дреме ми ние отново сме в Гърция
21

2022.06.05 | 00:12

2
да, защото ги подарявате на вашите лизачи направо без пари
PaulaFox

2022.06.04 | 23:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини