Войната влияе на резервациите, но опасност за туристическия сезон няма

  • 16 март 2022 09:39

  • 378
  • 0
Войната влияе на резервациите, но опасност за туристическия сезон няма
© Pixabay

Украинските бежанци у нас ще получават по 40 лв. на ден. Помощта ще бъде за срок от 3 месеца. Ще бъде ли достатъчна тази помощ и има ли отлив на туристи заради войната? 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13980

"Тези пари отиват за грижата за украинския бежанец, тоест за онези хотелиери, които приемат да се грижат за украинските бежанци. Тази сума не включва данък добавена стойност, а включва така наречения туристически данък. Трябва да стигне за настаняване и три хранения - сутрин, обед и вечер", заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева в студиото на "България сутрин". 

Тя посочи, че тези средства би трябвало да дойдат от националния бюджет, но в момента се водят разговори на европейско равнище, средствата да дойдат от фонд "Солидарност" и всъщност да бъдат предназначени за украинските бежанци, които ще изберат за закрила някои от европейските страни.

"Има възможност за продължаване на тази помощ в рамките на 1 година, но към момента е разчетена за три месеца. Онези лица, които успеят в рамките на месец да намерят приложение на своите знания и труд на пазара на труда в България, помощта им ще се изплаща само за един месец", посочи Ирена Георгиева пред Bulgaria ON AIR. 

Имат ли място бежанците в хотелите?

По думите ѝ към вчерашна дата легловата база, с която разполагаме за настаняване на бежанци, е с около 18 хил. легла. 

"При едно умно разпределение на местата в нашата хотелска база не би трябвало да има проблем с туристическия сезон. Войната оказва влияние върху туристическите резервации. Очакванията ни са, че поне 10% по-малко ще бъдат туристически пътувания през лятото. Към момента са анулирани около 1400 пристигания основно от Русия и Украйна", допълни зам.-министърът на туризма.  

Вижте от кои държави няма да дойдат туристи у нас това лято

Последвайте канала на

Десислава Станева
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини