България и Русия изразиха готовност да възстановят туристическия поток помежду си

  • 02 декември 2021 19:38

  • 1130
  • 2
България и Русия изразиха готовност да възстановят туристическия поток помежду си
© Freepik

В рамките на 24-та сесия на Генералната асамблея на СОТ към ООН в Мадрид, министърът на туризма Стела Балтова разговаря със Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия. На неформална среща преди дискусиите от втория ден двете изразиха задоволството си от съвместната работа между България и Руската Федерация в сферата на туризма.

Зарина Догузова поздрави българския министър за постигнатите резултати и бързите темпове във възстановяването на туризма в България в контекста на пандемията от COVID-19. Тя изрази готовност за тясно сътрудничество и потвърди, че България остава една от популярните сред руските туристи дестинации за отдих. В продължение на тази тенденция българският министър изтъкна, че Русия винаги е била важен стратегически партньор и поиска повече регулярни полети от Москва и от ключови големи руски градове. Това ще улесни туристите от пазар Русия и ще даде много повече възможности за пътувания и туризъм. В отговор Зарина Догузова изрази задоволство от перспективата, като уточни, че решението е на руския Федерален оперативен щаб за контрол на инфекциите и неговия председател Татяна Голикова. Г-жа Догузова и министър Балтова обсъдиха и възможности за бъдещо сътрудничество.

Министърът на туризма Стела Балтова разговаря в Мадрид с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Зарина Догузова

Зарина Догузова използва случая, за да покани министър Балтова лично да посети руския павилион на изложението в Дубай.

От началото на годината до септември близо 36 хил. руски туристи са нощували в места за настаняване, като 85% от тях - през летния сезон. Водещите дестинации за гостите от Русия през този период са София и Варна - с по около 6 900 туристи, Несебър - над 4 хил. туристи, следвани от Балчик, Бургас, Пловдив и др.

Основна задача е възстановяването на туристопотока от предпандемичните времена. През 2019 година общият брой руски туристи в България възлиза на около 450 хиляди, от които над 355 хиляди - само за летния сезон.

Владимир Василев
1130 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НИКОЛОВ

2021.12.03 | 08:37

2
браво никой не би отишъл там в гулаг но за сметка на това В БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАХЛУЯТ ОТНОВО ЧУЖДИТЕ АГЕНТИ ПОДГТОНЕНИ ОТ БОРИСОВ
Николов

2021.12.02 | 20:08

1
Потока е само в едната посока! Малцина са тези, които биха изложили живота и цивилизационните си ценности, на риск и биха отишли в ГУЛАГ!

Добави коментар

Водещи новини