Европейският астронавт Матиас Маурер изпробва новия скафандър на SpaceX

  • 02 октомври 2021 17:05

  • 872
  • 1
Европейският астронавт Матиас Маурер изпробва новия скафандър на SpaceX
© Getty Images

Aстронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА), германецът Матиас Маурер изпробва новия скафандър, изработен от американската компания "Спейс Екс" за полета на членовете на екипажа на "Дракон-3", който се отправя в края на месеца на шестмесечна мисия на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщиха от ЕКА, предава БТА.

Маурер ще поеме към МКС заедно с астронавтите на НАСА Кeйла Барън, Томас Машбърн и Раджа Чари.

Скафандрите са направени по мярка за всеки от астронавтите. Шлемът е изработен на триизмерен принтер, а ръкавиците дават възможност да се използват на сензорните екрани на борда. Основната цел на скафандрите е да предпазят астронавтите при евентуално разхерметизиране, но те помагат и за регулиране на телесната температура, улесняват слуха и предпазват от изгаряне.

В капсулата "Дракон" астронавтите ще свържат скафандрите към захранването и комуникациите на борда чрез седалките си, като също така ще могат да охлаждат скафандрите. Специалните костюми ще се носят само на борда, не и при космическите разходки.

Екипажът на "Дракон" ще се отправи към МКС от космическия център Кенеди в щата Флорида на 30 октомври, съобщиха от НАСА и "Спейс Екс" в петък. Преди това изстрелването бе планирано за 31 октомври.

Борислава Борисова
872 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.02 | 17:45

1
За ЕКА е позор, че остави некакъв южноафрикански негроубиец да ги остави при динозаврите и СССР.

Добави коментар

Водещи новини