Българското лято на фона на COVID-19: Каква е ситуацията?

  • 05 август 2021 10:57

  • 3332
  • 8
Българското лято на фона на COVID-19: Каква е ситуацията?
© Novini.bg

Българският летен сезон се очакваше с голямо нетърпение. Някои от проблемите на туризма след удара от коронавирус обаче така и не бяха решени. Продължава притеснението на бранша, че въпреки засиления интерес, за цялостно стабилизиране не може да се говори. Летният сезон започна по-късно от очакваното, отмяна на чартърни полети и др. На този фон опасността от нова COVID вълна остава. 

Положителното беше, че заради строгите епидемични мерки в Гърция и Турция много българи избраха родното Черноморие и напълниха нашите плажове.

За разлика от южните ни съседки обаче у нас се наблюдават по-занижени мерки срещу разпространението на COVID-19, показа проверка на Novini.bg.

В столовата на големите хотели тип all inclusive важи изискването за честа дезинфекция и носене на маски. Туристи обаче се редят на опашки пред храната без предпазни средства, не се съобразяват с това да не опипват плодовете, да взимат хляб само с прибор или със салфетка и т.н. Контролът на всичко това донякъде е и занижен, защото от управата на хотелите се притесняват да не влизат в пререкания с гостите. Самият персонал в местата за настанява не носи маски. Най-честото извинение е, че маските са неудобни в жегите. И за туристите, и за заетите в туризма е важно да се знае, че в горещото време маските трябва да се сменят и по-често. 

Едно изказване на бившия вече директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев от юни миналата година още може да се смята за валидно: "Германецът иска усмихната сервитьорка зад шлем или маска".

Така предимно чужденци от балканските държави са по-свободолюбиви и не спазват изцяло мерките. 

До голяма степен по-спокойното поведение на туристите тази година се дължи и на по-големия брой ваксинирани.

Призивите да се ваксинираме срещу COVID-19 продължават

Заболеваемост 

Всъщност обаче след почивка на морето много хора се разболяват, потвърдиха за Novini.bg от здравния сектор. Освен обичайните летни вируси, има опасност и от коронавируса.

Специалисти съветват хората да избягват затвореното пространство и да стоят предимно на открито.

В разгара на лятото област Бургас продължава да е в жълтата зона по заболеваемост от коронавирус. Броят на случаите във Варна също продължава да расте. 

Междувременно и по морето има открити пунктове за ваксиниране. 

Може ли минута преглед на морето да ни струва 100 лв.?

Чадър и място до морето - мисия (не) възможна

И тази година продължава неразборията около намирането на хубаво място на плажа. "Заплюването" на чадъри и шезлонги отново изнервя голяма част от почиващите, като на моменти дори се стига до сериозни пререкания.

"В нашия хотел беше практика от вечерта чужденци да остават да спят на плажа заедно с децата си, заемайки най-предните шезлонги. Това правеше невъзможно за други да отидат на по-предна линия", разказа за Novini.bg туристка от Слънчев бряг.

 Снимка: Novini.bg 

Иначе заради пандемията на много места чадърите бяха безплатни, на някои плажове цените бяха символични. 

Проблем се явява и неспазването на необходимото разстояние между шезлонгите. 

По материала работи ЕКИП НА NOVINI.BG

Още подробности по темата за туризма, чуйте и в това видео: 

Последвайте канала на

Novini.bg
3332 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.08.05 | 15:39

8
Сълзи, сълзи и пак сълзи… От отчаяние, от срам, от ярост. Избори на 4 април, след това на 11 юли и какво? – наистина ли помислихме, че сме завършени демократи и че можем да оценяваме политическия продукт както доматите и дините на пазара? Пак сме се объркали. Мизерна политическа култура. Отчаян порив към пореден спасител, инерция към вече дефинираното зло.
Илин

2021.08.05 | 14:42

6
Искаме всичко да се затваря! Пандемия е! Никой няма да мръдва!

2021.08.05 | 15:07

7
Първо телевизиите затворете, там е развъдника.

2021.08.05 | 14:35

5
Ситуацията върви към затваряне.

2021.08.05 | 14:08

4
Тоа вирус нема пари, какво ще прави на морето, нали ще го бият батките.
А БЕ

2021.08.05 | 13:04

3
КЪВ ВИРУС ЩЕ ОЦЕЛЕЕ НА БЕТОН И В ГОМНОВОДИЕ!?

2021.08.05 | 12:10

1
Ситуацията е който не е ваксиниран в Аушвиц! Не са ни нужни такива, нека бъдем чиста ваксинирана раса! Смърт за неваксинираните!!!!!!!

2021.08.05 | 12:40

2
Всички сме в Аушвиц. Ваксинираните са по-напред, в газовите камери. Борете се срещу политици и пропагандатори на геноцида.

Добави коментар

Водещи новини