Родното Черноморие се къса по шевовете от летовници, чадърите и шезлонгите не достигат

  • 03 август 2021 10:40

  • 11973
  • 5
© Булфото (архив)

Летовници стигат до конфликти, за да запазят чадъри и шезлонги. Плажовете на юг са препълнени. Наблюдава се и обратна тенденция в жалбите - ако досега туристите се оплакваха от липса на свободни зона, високи такси и "скъпа сянка", сега тенденцията е "искаме повече чадъри".

,,Някъде в 8 часа започва работното ми време, обикновено идвам тук сутринта и половината плаж вече е зает, почти навсякъде има сложени хавлии, обясняваме се, че не може да си оставиш хавлията, да отидеш да си вършиш работата, пък после пак да се върнеш и да си легнеш. Хавлиите по шезлонгите са само част от хитрините на туристите'', разказва Димитър Калинов, който е спасител на плаж "Крайморие".

В "Крайморие" цените на плажните принадлежности са по 5 лева, а свободни места почти няма.

Налага се сутрин да се идва по-рано, за да могат да се запазят шезлонги и чадъри, защото... Не знам защо се получава, но в сравнение с предишните години, тази година е фул, обяснява летовникът Георги Божилов.

Постоянно сменящите се заповеди на МЗ не позволявали на туристическия бизнес да работи

На бургаския плаж заради пандемията обявиха нулеви цени, заради което обаче чадърите и шезлонгите не стигат. А туристите искат те отново да бъдат платени.

,,Чадърите са доста, шезлонгите също са доста, единственият проблем е, че хората са много повече. Не пътуват толкова много, голяма част остават в България. В общи линии плажовете се пълнят много, всеки търси сянка, удобство на плажа'', споделя концесионерът на плаж "Бургас - север" Симеон Цветков.

Какъв алкохол ни сервират по морето?

Според изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова в момента наблюдаваме един кратък времеви прозорец на една нормализация на начина, по който пътуваме, почиваме и бизнесът работи.

Имаме добра ситуация от гледна точка на бизнеса спрямо миналата година, която беше с близо 80% спад във всички измерения на туристическата индустрия, но ние все още продължаваме да бъдем с висока степен на тревога, че това е само за кратко, заяви тя в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Карастоянова добави, че най-големите струпвания, които виждаме в момента, са в откритите пространства на свободните зони, където отговорността е лична.

Според нея всички противоепидемични мерки се спазват във всички хотели, ресторанти и в платените зони по всички плажове вече повече от година.

Оказва се, че никой не спазва COVID мерките по морето

Тя коментира и ситуацията с "резервирането" на шезлонги и чадъри "на първа линия".

Няма нищо необичайно в този модел на запазване на шезлонги, няма как да спреш турист, който е станал по-рано, за да си запази място, ние не бихме могли да контролираме този свободен избор, добави Карастоянова. 

Владимир Василев
11973 5

Коментари 5

Добави коментар
ПИДАЛ

2021.08.03 | 14:39

5
ЖИВОТА ТЕ Е ,,БИЛ,, БАЯ ПО ГЛАВАТА,НЕУДАЧНИК СИ......ПРЕДСАКАН СИ И НЕ ТИ ВЪРВИ..... БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ТЕ ОЧАКВА ДОБРЕ ДОШЪЛ А АДА

2021.08.03 | 13:37

4
Спазвали противоепидемичните мерки...дрън....дрън.пълна анархия е по морето.
Черноморие

2021.08.03 | 12:19

3
Август "Родното Черноморие се къса по шевовете от летовници" Септември "Родните болници се късат по шевовете от летовници"
e4o

2021.08.03 | 11:40

2
И лакомниците късат летовниците с цените...!
Петко

2021.08.03 | 11:21

1
Всичката пап лач е на плажа

Добави коментар

Водещи новини