Министър Стела Балтова се срещна с Марияна Олескив, председател на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна

  • 04 юни 2021 11:55

  • 286
  • 0
Министър Стела Балтова се срещна с Марияна Олескив, председател на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна
© Министерство на туризма

В рамките на форума на Световната организация по туризъм в Атина министър Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на се срещна с Марияна Олескив, председател на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна. Министър Балтова отправи официална покана към г-жа Марияна Олескив, председател на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна, да посети България. Двете се договориха срещата да бъде проведена в следващите седмици, преди средата на месец юли.

Министър Балтова изтъкна, че Украйна е важен туристически пазар и партньор за България. През 2019 г. Украйна се нарежда на 6-то място от всички страни по брой туристически посещения  у нас - над 471 000 са посетили страната ни с туристическа цел, което е увеличение с 24% спрямо 2018 г. и своеобразен връх за последните 10 години.

Българският министър посочи, че от 2018 година са проведени две комуникационни кампании, насочени към пазар Украйна, като втората все още продължава до септември 2021.

Министър Балтова и Марияна Олескив обсъдиха започването на редовни сесии на съвместната работна група в туризма. България може да бъде домакин на първата присъствена сесия, ако епидемичната ситуация го позволява, каза българският министър. Ако пък ситуацията не го позволи, двете се съгласиха сесията ще бъде организирана онлайн. Подновено беше и предложението за организиране на двустранен туристически форум в България.

В разговора с председателя на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна беше обсъдена и ситуацията със затрудненото транзитно преминаване на украински туристи през Румъния. По-рано, в търсене на решение, министър Балтова обсъди проблема и с румънския държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на икономиката Пол Ене.

 

Novini.bg
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини