Свиленград създава посетителски център към тракийската гробница край село Мезек

  • 05 февруари 2021 16:20

  • 638
  • 0
Свиленград създава посетителски център към тракийската гробница край село Мезек
© Община Свиленград

Старото стрелбище в свиленградското село Мезек, което се намира срещу известната тракийска куполна гробница, ще стане посетителски център за туристи. Това предвижда проектът на общината "Експониране на културно-историческото наследство чрез създаване на посетителски център в община Свиленград", съобщават от кметството.

Кметът арх. Анастас Карчев е подписал договор за безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони в размер на 192 837,73 лв. без ДДС.

Разбулиха тракийските мистерии

В проекта се предвиждат иновативни методи за представяне на културно-историческото наследство, поясниха от общината. Основното е ремонт на съществуваща двуетажна сграда в Мезек и обособяването ѝ в посетителски център.

Планирани са строително-ремонтни дейности за пълно обновяване на имота. Ще се обособи прожекционна зала, където ще се презентират туристически информационни материали. Залата ще бъде използвана и за конференции, обучителни семинари и други културни събития. На втория етаж ще има две зали с интерактивно оборудване и обзавеждане, където чрез модерни технологии ще бъдат представени историята и културата на района, предвижда още проектът. Той е насочен към подобряване на условията за развитие, съхранение и популяризиране на богатото културно-историческо наследство на територията на община Свиленград.

Посетителският център ще надгражда уникалния туристически продукт на региона, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини