Екип на ПСС - Банско е помогнал на изгубени в планината украински туристи

  • 05 февруари 2021 14:27

  • 403
  • 0
Екип на ПСС - Банско е помогнал на изгубени в планината украински туристи
© bulphoto (архив)

Двама украински туристи са получили помощ от планински спасители в Пирин планина вчера следобед, съобщават от Планинската спасителна служба.

Туристите - мъж и жена, са тръгнали на туристически преход през хижа "Дамяница" към хижа "Вихрен" през Тодорина порта, но са били с неподходяща за зимната планина екипировка.

Поради ураганния вятър се отклоняват от пътеката и се изгубват. Въпреки липсата на телефонна връзка с тях и погрешно подадена от трето лице информация, двамата са открити след двучасова акция в района на Каркъма. Туристите са били премръзнали, но в сравнително добро състояние, посочват от ПСС.

Жена се изгуби в Рила, по чудо е оцеляла над 30 часа на -20 градуса

Това е поредна акция за планинските спасители в Банско за последната седмица. При различни инциденти се е наложило шестима скиори, които са карали извън пистите, да бъдат извеждани с моторни шейни.

Всички тези акции, заедно с трагичния инцидент на ски писта от 3 февруари, когато при сблъсък между двама скиори единият от тях почина, прави седмицата на спасителите напрегната, посочват от ПСС. Преди предстоящите почивни дни планинските спасители призовават любителите на планината да бъдат отговорни към своя живот и този на хората, които им оказват помощ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини