Природен парк предлага маршрути за осиновяване

  • 05 февруари 2021 11:36

  • 390
  • 0
Природен парк предлага маршрути за осиновяване
© Pixabay

Дирекцията на Природния парк /ДПП/ "Шуменско плато" търси желаещи да поддържат основните туристически маршрути, съобщават от ДПП.

В парка има седем основни пешеходни маршрута, четири тематични маршрута, три веломаршрута и трасе за скално катерене. "С бъдещите си партньори ще си сътрудничим при поддържане на маркираните пътеки", отбелязва директорът на ДПП "Шуменско плато" инж. Васил Василев.

От Велоклуб "Илчов баир" вече са потвърдили, че ще продължат да поддържат маркираните пътеки за колоездене. От "Ротари - Шумен" са изявили желание да бъдат покровители на туистическия маршрут "Вълшебството на гората", който преминава в близост до най-високата точка на Шуменското плато - Търнов табия.

Подновяват се и споразуменията с фирми, спортни клубове и неправителствени организации за поддържане на заслоните в парка. Свои покровители имат туристическите заслони "Теменуга", "Успех", "Автостроител", "Детелина", детски кът "Слънце" и кът за отдих до Шуменската крепост. "Готови сме да подпишем споразумение за партньорство с всички, които искат да помогнат в опазването и поддържането на парковата инфраструктура", допълва инж. Василев.

На сайта на ДПП "Шуменско плато" е публикуван списък с покровителите и примерна бланка на партньорското споразумение.

Инициативата "Стани покровител" е започнала по повод рождения ден на парка, създаден на 5 февруари 1980 година, за да се запазят биологичното разнообразие, местообитанията, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм. На площ от 3895, 8 ха се срещат 550 вида висши растения, 28 вида бозайници, 71 вида птици, 14 вида влечуги и 6 вида земноводни. В границите на парка се намира и резерват "Букака" с площ 62 ха.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини