ПСС: Много високо ниво на опасност от лавини

25 януари 2021 20:41

ПСС: Много високо ниво на опасност от лавини
© pixabay
299 0

Много високо ниво на опасност от лавини - за това предупреждават от Планинската спасителна служба, след като вчера Пирин взе жертва.

Лавината в Бъндеришките улеи, която помете 18-годишен скиор, част от националния ни отбор по фрийрайд, е била с фронт от около 150 метра, а ходът ѝ е достигнал километър.

Нова покривка между 30 и 50 сантиметра или повече, вятър и навявания, затопляне на времето и склон с наклон от 30 и повече градуса. Наличието на всички или на част от тези условия могат да предизвикат откъсването на огромните снежни парчета. Най-смъртоносни са лавините тип "снежна дъска", каквато вероятно е била и тази вчера. Върху планинския склон е натрупал сняг. Но има нов снеговалеж и се натрупва нов слой сняг. Ако скиор премине през такъв терен, той "срязва" горна част, която е и най-нестабилна. Тя се откъсва и се свлича. В 95% от случаите затрупаните от лавини са именно хората, които са ги и причинили.

Млад мъж е загиналият от лавина в Пирин

Младият скиор буквално израства в Пирин. От дете кара там. Като младеж печели състезания, а тази година е трябвало да се състезава при мъжете. Вчера огромна снежна маса повлича скиора фатално.

„Откъсването на лавината е с фронт около 150 метра, дебелината на снежната покривка е около 50 до 120 см, което е огромна маса, ходът на лавината е от порядъка на километър“, обясни Емил Нешев, директор на ПСС, предаде БТВ.

Фрийрайдът е много популярен у нас. Бъндеришките улеи са от най- красивите, но и много опасни. Красимир Елинов от Алпийския клуб в Банско също е почитател на екстремното.

„Всяка година съм виждал как някой си загива просто нелепо там и имам страхопочитание към тия улеи, въобще никога не съм се спускал по тях. Със слизането от колата става опасно, всяка една крачка трябва да ти е преценена“, казва Красимир Елинов, от Алпийски клуб- Банско.

Момчил Панайотов е фрийрайдър от 30 години. Движение само по маркираните пътеки и избягване на склонове с навят сняг - това са част от съветите му. Екипировката – задължителна.

За разлика от Европа, специални трасета за все по-пополярния фрийрайд у нас няма. Очаква се лавинната опасност през следващите дни да се повиши още. В по-високите части оръдия контролирано свалят лавините.

Мая Йорданова
299 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар