Правят смарт пътека под Мальовица

  • 21 януари 2021 13:15

  • 505
  • 1
Правят смарт пътека под Мальовица
© Pixabay

За първи път у нас се очаква да бъде оборудвана част от планинска пътека със смарт устройства, като стойността на пилотния проект е 180 хил. лв.

„В скоро време в България ще има и пътеки със смарт стълбове“, обясни идеята Румен Драганов, изп. секретар на Българския туристически съюз (БТС), пише "Монитор".

Те ще са с автономно захранване от слънцето или вятъра. От тях ще се зареждат мобилни телефони, ще подават звуков и светлинен сигнал при бедствие в планината. Стълбовете имат и бутон за връзка със спасителната служба. Системата ще дава възможност за валидиране на планинска застраховка, а при пълна мъгла ще може да се вижда на мобилния телефон маршрутът.

Първите такива системи ще се инсталират по пътеката към Мальовица и ще са само на 4 стълба, за да се изследва ефективността им. След това ще се прецени къде още да се монтират такива устройства и да се развие системата.

„Малко такава техника има единствено в Алпите на маршрутите за алпинисти, чрез които те да търсят връзка при необходимост“, поясни Драганов. За реализация на идеята БТС ще кандидатства съвместно с Университета по библиотекознание и информационни технологии пред Фонда за фундаментални научни изследвания.

Проект, свързан с инфраструктурата за планински туризъм, е и развитие на кооперациите, решили да се включат във възстановяването на изоставените хижи, заслони и пътеки. „За проекта за кооперациите кандидатстваме по линия на Норвежката програма и стойността му е за 1,2 млн. евро. С тях ще се подпомогне именно създаването на кооперации за спортно-туристическа дейност - планински водачи, екскурзоводи, ски училища, анимация. В момента тече процедурата по регистрацията им и към тях има голям интерес“, обясни още Драганов.

Драганов съобщи още, че инвестиционната програма на БТС за 2020 г. е била за над 1,6 млн. лв., като с тези пари са изцяло обновени покривите на хотел „Мальовица“ и Централната планинска школа, ремонтите там продължават.

„Под егидата на БТС има 214 туристически обекта - хижи, спални и заслони. Част от останалите хижи в страната някога са били прехвърлени на общините и почти всички от тях са изоставени и са в много лошо състояние, защото местната власт няма ресурс за това“, поясни той.

За 2021 г. има сериозна програма за маркиране на туристически маршрути,така и на велопътеки и свързаните със спелеологията в социализираните пещери. Маркирането върви по линия на БТС със съгласуване с националните или природните паркове и е в съответствие с изискванията на Европейската пешеходна асоциация за международните туристически пътища - Е-3, Е-4 и Е-8, които минават през България и страната ни трябва да поддържа.

Последвайте канала на

Novini.bg
505 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2021.01.21 | 13:29

1
Абе кажете си го... Просто едни пари трябва да бъдат усвоени...

Добави коментар

Водещи новини